Televisie Voorkeur

actualiteiten

Buitenhof. Uitzending gewijd aan Pakistan in verband met de politieke moord op Benazir Bhutto. Ned.1, 12.10-13.00u.

informatief

In Europa. In het voetspoor van Geert Mak door het Europa van de vorige eeuw. Aflevering acht: 1922 Berlijn - Versailles, Duitslands laatste hoop. Ned.2, 21.10-21.45u.

Zembla. Terugblik op de uitzendingen van het afgelopen jaar, met o.a. ‘Het Clusterbomgevoel’ (over de beleggingen van de grote Nederlandse pensioenfondsen in clusterbommen en landmijnen), de zogenaamd onverwachte dopingcontroles, de macht van Heineken, letselschadeadvocaten, beleggingen van banken, overwerkte arts-assistenten en de taakstraffen. Ned.2, 21.45-22.30u.

Kruispunt. Een kijkje in het klooster van de benedictijnen in Vaals waar vrijwel nooit pottenkijkers worden toegelaten. Abt Ad Lenglet geeft een rondleiding in de boekbinderij, de steenhouwerij en op het kerkhof. Ned.2, 22.40-23.15u.

Spraakmakende zaken. Paul Rosenmöller in gesprek met Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Zij praat over haar eigen identiteit en kijkt dan, samen met allerlei andere – jonge, oude, nieuwe – Nederlanders, naar wat ‘wij’ gemeen hebben en wat het belang is van een nationale identiteit. Ned.2, 23.15-0.05u.

drama

De prins en het meisje. Laatste deel van tweedelige dramaserie over Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje. Ned.2 ,20.15-21.10u.

documentaire

ZDF Expedition. Terra X: Kleopatras schwarze Schwestern. Wetenschappelijk-historische documentaire over de zwarte farao’s en het Kusch-rijk ten zuiden van Egypte. ZDF, 19.30-20.15u.

praatprogramma

30 Hoog. Frénk van der Linden praat met de Nederlandse strafpleiter Gerard Spong. Laatste gast in zesdelige serie televisievraaggesprekken.

Muziek

Vrije Geluiden. Een compilatie van optredens van de Fado-zangeres Cristina Branco, de gitariste Kaki King en singer-songwriter Alela Diane, die samen een muzikale wens voor een goed nieuwjaar vormen. Ned.1, 10.30-11.30u.

Tosca. In Tosca, één van de meest geliefde opera’s van Giacomo Puccini, komt alles aan bod: liefde, verraad, moord en zelfmoord. In een uitvoering (1998) vanuit het Amsterdamse Muziektheater door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly treedt Catherina Malfitano op als Tosca en Bryn Terfel als Scarpia. Ned.2, 16.30-18.40u.

Jonge mensen op weg naar het concertpodium. De prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, de violist Noa Eyl (18) en de pianist Svjatoslav Presnyakov (18) stappen op het vliegtuig naar New York om hun droom waar te maken: spelen in Carnegie Hall. Ned.2, 19.10-19.45u.

Night of the Proms 2007. Eerste deel van live registratie van Night of the Proms 2007 in het Sportpaleis in Antwerpen. Muzikale gasten: Chic, Kid Creole and The Coconuts, Macy Gray, Soulsister, Roby Lakatos en Liebrecht Vanbeckevoort en John Miles. M.m.v. het Orkest Il Novecento & het koor Fine Fleur. België 1 (Eén), 22.45-23.35u.

cultuur

Boeken. Gesprek met bioloog Goldschmidt over zijn boek Kloten van de engel, beschouwingen over de natuurlijkheid van de cultuur. In dit boek onderzoekt Goldschmidt de grenzen tussen natuur en cultuur en komt hij tot verrassende conclusies. Ned.1, 11.30-12.00u.

amusement

De nieuwste show jaaroverzicht. Terugblik op het satirische actualiteitenprogramma. Ned.3, 19.00-19.35u.

sport

NK Schaatsen Allround. Rechtstreeks verslag van de Nederlandse kampioenschappen schaatsen in Groningen. Met de 1500 m. mannen en vrouwen, de 5 km. vrouwen en de 10 km. mannen. Ned.1, 12.55-18.15u.

RTL voetbal: Eredivisie. Verslag van de vandaag gespeelde wedstrijden. RTL4, 19.00-21.00u.

Studio Sport jaaroverzicht. Herh. van 21-12. Ned.1, 23.10-0.40u.