Restjes van 2007

Eindejaarskeuze uit overschot aan thema’s. Van Koekjesmonster tot liefde.

Dennis en Elizabeth Kucinich Foto campagnewebsite

Sommige kranten drukken aan het einde van het jaar alsnog de gekste ingezonden brieven af, die eerder niet door de selectie kwamen. Hier ligt de tafel vol onderwerpen die om praktische redenen dit rubriekje niet haalden. Volgend jaar zijn ze misschien oudbakken en dat is ook weer jammer. Daarom een keuze.

Opvoeding (1)

De opvoeding vertrut. Hoeveel er in een paar decennia is veranderd, wordt duidelijk nu hier de allereerste afleveringen van Sesamstraat op DVD zijn uitgebracht met een waarschuwing: „Deze vroege episodes van Sesamstraat zijn bedoeld voor volwassenen, en zijn mogelijk niet geschikt voor de hedendaagse peuter.” In de allereerste aflevering uit 1969 gaat het meteen mis. Een eenzaam meisje komt op straat een aardige meneer tegen die haar mee naar huis neemt. Voor koekjes en melk weliswaar, maar toch. Ook rookt Koekjesmonster in een van die eerste afleveringen een pijp, die hij uiteindelijk smakkend opeet.

Vetzucht

Aan de universiteit van Wisconsin geven ze college in ‘de sociale constructie van het overgewicht’. Dit is een typisch geval van vetstudies, een nieuwe academische stroming die wel doet denken aan vrouwenstudies: het duikt opeens overal op en heeft een ideologisch uitgangspunt. De meeste wetenschappers achter vetstudies geloven niet dat het overgewicht in Amerika dramatische vormen aanneemt. Volgens de statistieken is ruim 66 procent van de Amerikanen te dik, maar bij binnen vetstudies noemen ze dat overdreven. Daar onderzoeken ze de dikkerd binnen de sociologie, geschiedenis, taalwetenschappen of recht. Een professor geschiedenis uit Chicago bijvoorbeeld, onderzocht waarom de Britse koningin Anne (1702-1724) altijd zo weinig aandacht heeft gekregen. Zijn conclusie: men vond haar te dik. De professoren die vetstudies in het curriculum opnemen zijn trouwens zelf vaak erg dik – maar dat kan natuurlijk eveneens een kwestie van perceptie zijn.

Alcohol

We hadden in de zomer een picknick en boden de zeventienjarige dochter van een vriendin per ongeluk ook een glaasje wijn aan. Zenuwachtig gegiechel alom. Elisa Kelly uit Charlottesville, Virginia, was net in het nieuws als ‘Party Mom’. Ze is in hoger beroep tot twee jaar cel veroordeeld, omdat ze op verzoek van haar zoon, die zestien werd, bier had gekocht om thuis zijn verjaardag met vrienden te vieren. In eerste aanleg was ze veroordeeld tot acht jaar cel. De minimumleeftijd voor alcoholgebruik is in Virginia, net als in Washington, eenentwintig jaar. Kelly had de autosleutels van de gasten verzameld, zodat niemand met drank op achter het stuur zou stappen. Haar zoon is intussen zo van slag geraakt door de gevolgen van zijn fuif, dat hij met school is opgehouden.

Bonus

Je hebt net een kind ter wereld gebracht. Vroeger kreeg je, met de hoofdprijs in je armen, dan een aai over je bol en misschien bloemen. Dit gaat veranderen. De helft van de Amerikaanse vrouwen wil, bleek uit onderzoek, een bonus voor geleverde prestaties. (En een derde krijgt die ook.) Een bonus ontvangen ze op hun werk toch ook? Zij willen een speciale diamanten ring van hun man. Of een paar gouden oorbellen. Of een kunstwerk. Deze cadeaus heten hier ‘push presents’. Omdat de vrouw het kind naar buiten heeft geduwd. En haar man de winkel in.

Opvoeding (2)

Na een vertrutte opvoeding is er altijd nog justitie. Shannan Troiano uit Maryland was altijd een aardige moeder. Toen veranderde haar zoon Cory (16) in een helse puber. Het ging bergafwaarts. Op een dag vertelde Cory aan de moeder van een vriend dat hij Shannan Troiano wilde vermoorden. Wat gebeurt er dan, in Amerika? De moeder van de vriend gaat naar de politie. Die zet een val op. Cory wordt naar een hotelkamer gelokt en daar doet een rechercheur zich voor als huurmoordenaar. Bingo: Cory hapt toe en biedt de rechercheur de auto van zijn ouders aan, als die zijn moeder vermoordt. Nu zit hij in een van de strengste jeugdgevangenissen in het land.

Liefde

Niet gewichtig om te weten, maar wel fijn: hoe het staat met het liefdesleven van Dennis Kucinich. Wie? Dennis Kucinich, Democratisch afgevaardigde uit Ohio en een kansloze presidentskandidaat. Een schat van een veganist in pak, die wel eens een UFO meent te hebben gezien. Toch geldt hij hier nu al als een winnaar, want hij heeft de geweldigste vrouw van alle kandidaten. Dennis is 61, Elizabeth 30. Zij is Brits, briljant, een kop groter en in het bezit van een lange, vuurrode haardos. The Washington Post besteedde, welja, twee pagina’s aan een uitzinnig interview met het dolverliefde stel: „Ze hielden elkaars hand vast. Elizabeth Kucinich zag er lieftallig uit: het rode haar, de lichtgevende huid, de groene ogen, de fijne jukbeenderen. Dennis zag er, zoals gewoonlijk, uit als Dennis Kucinich.”

Gelukkig nieuwjaar – of nou ja, hopelijk bijna zo gelukkig als de ogen van Kucinich.