Politie investeert in infiltranten in de ‘bovenwereld’

De Nederlandse politie gaat vanaf volgend jaar speciaal opgeleide agenten inzetten om informanten te ‘runnen’ in de bovenwereld. Deze agenten van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) moeten in staat zijn om contact te leggen met bijvoorbeeld advocaten, makelaars en topmannen bij beursgenoteerde bedrijven om zo informatie te vergaren.

Deze opleiding is volgens de politie nodig omdat agenten op dit moment onvoldoende in staat zijn om in het milieu van witteboordencriminelen door te dringen. Deze agenten krijgen hun opleiding aan de Politieacademie.

De politie verwacht volgend jaar de eerste zaken te draaien met deze speciaal opgeleide agenten. Het gaat om een aantal milieuzaken, met informanten uit de bovenwereld, zegt Peter Klerks, lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde aan de Politieacademie.

De agenten moeten onder meer in staat zijn om de drijfveren van informanten uit de bovenwereld om met de politie samen te werken, goed te begrijpen. Want volgens Klerks is hun motivatie vaak een andere dan die van criminelen. „Verleiding of concurrentieoverwegingen zullen niet altijd de belangrijkste motivatie zijn. Wel het idee om iets te doen voor de BV Nederland. Of uit onvrede over bepaalde praktijken op een departement. Dan moet je als politiefunctionaris kunnen meepraten over politieke of ethische overtuigingen.

De rechercheurs moeten ook gedrag afleren dat hen meteen verraadt als politieman. Daar heeft de Politieacademie een cursus ‘non-politioneel gedrag’ voor. Daar leren ze op kleine dingen te letten. In een kroeg zit een agent volgens Klerks altijd met zijn gezicht naar de deur en op een plek van waaruit hij de hele zaak kan overzien. Hij betaalt ook altijd meteen de rekening en zijn auto parkeert hij het liefst met de motorkap richting de straat.

In de jaren negentig probeerde de politie ook door te dringen in de bovenwereld, maar dat mislukte omdat het werk door de regionale opsporingsdiensten werd uitgevoerd, terwijl de zaken die aan het licht kwamen vaak landelijk belang hadden. Het opsporingswerk wordt daarom deze keer landelijk aangestuurd.

Recherche: pagina 3