Opstelling van Balkenende toont gebrek aan visie

Uit deze krant van 22 december begreep ik dat er enige irritatie bij onze premier is ontstaan naar aanleiding van opmerkingen inzake zijn opstelling in het ABN Amro-dossier. Balkenende had immers in de zaak Antonveneta Berlusconi gebeld met het verzoek om niet te interveniëren. Hoe kon hij nu handelend optreden?

Ter vergelijking: de prijs voor Antonveneta was iets meer dan 10% van de 70 miljard waar ABN Amro uiteindelijk voor werd verkocht. Antonveneta is een regionale Italiaanse bank in een groter land dan Nederland, terwijl ABN Amro het vlaggenschip van financieel Nederland was. Of om het wat duidelijker voor Balkenende te maken, ABN Amro staat tot Antonveneta als Goliath eens stond tegenover David.

De opstelling van premier Balkenende getuigt van gebrek aan visie, de wijze waarop hij het verzoek van Wellink om een gesprek terzijde schuift is shockerend. Bij gebrek aan visie komt al snel de vraag op, wat vinden anderen wel niet van me - Balkenende wist niet hoe de andere EU-lidstaten zouden reageren.

Alsof dat van belang is als het om zo`n belangwekkende zaak gaat. Hoe kan iemand regeren als de gedachte wat anderen wel niet van hem zullen denken een leidende gedachte is?