Oliebollen-recept

Wij geven met oud en nieuw een feest in ons studentenhuis en om de kosten een beetje te drukken willen we zelf oliebollen bakken. Heb jij een goed recept voor ons?

Joost, Michiel en Frank uit Groningen

Als het over oliebollen gaat heeft iedereen zo zijn eigen geheimen. Met krenten of juist zonder, met bier, met vanillesuiker of ananas is een kwestie van persoonlijke smaak. Met liefde geef ik jullie het gedurende vijfentwintig jaar voor de hele buurt bakken beproefde recept van ‘ome Leo’, mijn oude buurman. Maar bedenk wel dit: het geheim van een goede oliebol zit hem feitelijk in zijn bakker. Die moet ervoor zorgen dat de temperatuur van de olie constant rond de 175 graden blijft. Onder de 170 graden zuigt het beslag zich vol met olie en eindig je met een vieze vette hap. Wordt de olie te heet, dan verbranden de bollen voor ze gaar zijn.

Voor ongeveer 25 oliebollen meng je een grofgeraspte goudrenet, een eetlepel citroenrasp, 75 gram rozijnen, 75 gram krenten, 25 gram kleingesneden sucade en een eetlepel bloem. Meng in een andere kom 500 gram bloem, 1 zakje gedroogde gist (7 gram), een theelepel suiker en een theelepel zout. Maak in het midden een kuiltje en breek hierboven een ei. Voeg al kloppend met een handmixer een halve liter karnemelk toe en mix alles tot een glad beslag. Schep er het appel-rozijnenmengsel door. Dek de kom af met een schone, vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Verhit arachideolie in een frituurpan tot 175 graden. Doop een ijsbolletjestang in de hete olie, schep hiermee een bolletje uit het beslag en laat het in de hete olie glijden. Bak op deze manier vijf oliebollen tegelijk in ongeveer vijf minuten goudbruin en gaar. Keer de bollen zo nodig halverwege om (meestal doen ze dat uit zichzelf). Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet dat je hebt bekleed met keukenpapier. Laat de olie telkens opnieuw op temperatuur komen voordat je een nieuwe lading bakt. Eet ze warm en bestuif ze royaal met poedersuiker.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl

    • Janneke Vreugdenhil