Nooddruft en bestedingsdrift

Arm rijk meisje: Paris Hilton, de erfgename van het gelijknamige hotelimperium, zal het met minder moeten doen. Haar grootvader Barron Hilton laat 97 procent van zijn fortuin van 2,3 miljard dollar (1,5 miljard euro) na aan de Conrad N. Hilton Foundation. Dat is een stichting die bijvoorbeeld waterprojecten in Afrika financiert.

De voorgenomen nalatenschap wijst op een groot verschil in de praktijk van internationale hulp in de VS en Europa. Europeanen klagen dat Amerikanen slechts een klein deel van hun nationaal inkomen uitgeven aan ontwikkelingshulp, terwijl Europese landen een veel groter percentage spenderen. Amerikanen riposteren dat een veel groter deel van hun totale hulp uit de private sector komt, en niet in de statistieken terechtkomt. Daar zit wat in. Meesterbelegger Warren Buffett heeft inmiddels het grootste deel van zijn vermogen toegezegd aan de stichting van Bill en Melinda Gates, oprichter van Microsoft, die tientallen miljarden beheert.

Het tijdschrift Foreign Affairs schatte vier jaar geleden dat de totale Amerikaanse publieke én private ‘ontwikkelingshulp’ neerkomt op 60 miljard dollar per jaar, tegen zo’n 25 miljard dollar aan enkel officiële hulp. Dat tilt het percentage dat de VS uitgeven naar 0,43 procent van het nationaal inkomen en dat is meer dan Duitsland spendeert. Maar dat land telt zijn privé-ontwikkelingshulp dan weer niet mee.

Appels aan de Europese kant, dus, en peren aan de Amerikaanse. Feit blijft dat de officiële uitgaven van de westerse industrielanden, tegen alle beloften in, vorig jaar zijn gedaald.

Nederland houdt zich wel keurig aan de internationale norm van 0,7 procent van het nationaal inkomen, aangevuld met nog eens 0,1 procent voor klimaathulp. Dat maakt dat, dankzij de economische groei, het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking het enige departement is dat jaarlijks structureel meer geld moet uitgeven. De verdubbeling door de regering van het bedrag van 2,6 miljoen euro dat dj’s hebben opgehaald met de 3FM-actie Serious Request is niet alleen een voorbeeld van goedertierenheid, maar ook van eindejaarsbestedingsdrang.

Een dergelijk drang kan Paris Hilton in haar privéleven ook niet worden ontzegd. Maar is haar grootvader Barron nu een mecenas? Mwah. Zijn vader, de Hilton-oprichter Conrad, liet ook vrijwel zijn gehele vermogen na aan liefdadigheid. Dat testament werd door zoon Barron destijds met succes aangevochten. Vóór de liefdadigheid aan de beurt is moet je ten slotte eerst zelf wel fijn hebben geleefd.

Maarten Schinkel