Naar Brussel voor een Franse Asterix

Een stripboekenverzameling ter waarde van 100.000 euro. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 27-12-2007 / Stripboekenverzameling van Jan Pieter Glerum Krielen, Jorgen

Al op driejarige leeftijd verslond Jan Pieter Glerum (64) zijn eerste Kuifje. Decennia later organiseerde hij de eerste stripveiling in Nederland. Inmiddels heeft hij zelf een verzameling van duizenden stripboeken met een aankoopwaarde van 100.000 euro.

U was er vroeg bij?

„Mijn ouders vonden het wel leuk dat ik al kon lezen, maar stripboeken waren op school natuurlijk verboden. Het was het summum van slechtheid. Ik weet nog hoe prachtige exemplaren van Dick Bos zomaar in de kachel werden gegooid. Daar is voor een vermogen verbrand.”

Wat maakt een strip goed?

„De combinatie tussen tekst en beeld. Tegenwoordig is het allemaal wat minder fantasierijk. Vroeger dook je met een strip van Kuifje een wondere wereld met avonturen in. Als je nu de Bart Smit binnenloopt, duik je alleen maar een commerciële kinderwereld in.”

Maar u heeft een commerciële stripboekenveiling georganiseerd.

„Dat was dankzij de alleraardigste Betty Bloos, een mevrouw die zoveel stripboeken in haar flat had staan dat haar vloer doorzakte. Zoals veel verzamelaars, was ze van het type alles of niets. Ze wilde in één keer van haar verzameling af. Het was een mooie veiling. Een klein meisje vooraan bood mee op de eerst verschenen Sjors en Sjimmie. Ze moest het alleen opnemen tegen een striphandelaar. Toen hij het hoogste bod deed, barstte ze in snikken uit. Die man heeft het stripboek na de veiling aan haar cadeau gedaan.”

En uw eigen kinderen duiken vaak uw boekenkasten in?

„Mijn jongste kinderen lezen geen stripboeken meer. Ze kijken televisie, doen spelletjes. Ik droomde er jaren van met de kinderen naar Disneyworld te gaan, maar toen we eindelijk door het park reden, was ik de enige die met open mond om zich heen keek. Mijn kinderen vonden er niets aan. Overigens duikt mijn jongste zoontje wel graag de kelder in, waar ik de verzameling erotische strips heb verstopt. Hij mag ze nog helemaal niet lezen, maar heeft ze natuurlijk allang gevonden.”

Wie is uw eigen favoriet?

„Tom Poes, zeer goede tekst en prachtige tekeningen. De karakters zijn zo mooi uitgebeeld, bijvoorbeeld journalist Argus die eruitziet of hij zo bij een redactie van de VPRO vandaan komt. Maar ik ben ook gek op de Brusselse School, zoals Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke, Marsipulami, Michel Vaillant.”

Uw kasten zijn goed gevuld.

„Jarenlang ging ik elke week langs bij mijn Amsterdamse striphandelaar. En als ik voor een lezing een boekenbon had gekregen, kocht ik stapels strips. Het ging zelfs zover dat ik met mijn broer naar België reed om de Franse versie van Asterix te halen bij de uitgever. Die kwam eerder uit dan de Nederlandse. Bij het krieken van de dag reden we naar het Kuifje Building in Brussel. Dan waren we uiterst gelukkig.”

Je vraagt je altijd af wat verzamelaars bezielt.

„Het zijn de leukste mensen, het zijn de mensen met passie.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem