Moslims Duitsland boos wegens Tatort

De gemeenschap van alawieten in Duitsland is boos over een aflevering van de krimiserie Tatort, die afgelopen zondag werd uitgezonden en die ging over een geval van seksueel misbruik binnen deze gemeenschap. De alawieten, die een zeer gematigde stroming binnen de islam vormen, hebben een formele klacht ingediend wegens het oproepen tot haat en excuses geëist. Ook eisen ze dat de gewraakte aflevering nooit meer wordt herhaald.

Rond duizend alawieten hebben gisteren in Berlijn gedemonstreerd bij de zetel van de ARD, de zender die de aflevering uitzond. Voor vandaag staat een nieuwe demonstratie op het programma, in Keulen. Volgens de organisatoren worden er twintig- tot dertigduizend betogers verwacht. 15 tot 25 procent van de Turkse moslims in Duitsland is alawiet.

Het Berlijnse Cultureel Centrum van de alawieten kreeg bij de protesten de steun van de belangrijkste bond van moslims in Duitsland, die 860 moslim-organisaties verenigt. De bond eist excuses van de ARD aan „de hele islamitische gemeenschap”.

Volgens de Berliner Morgenpost heeft het Cultureel Centrum geprobeerd de uitzending van de bewuste aflevering te voorkomen. De zender NDR, die de aflevering produceerde, beriep zich evenwel op de persvrijheid en hield aan de uitzending vast omdat de handelingen in de thriller fictief waren.

In de aflevering wordt een alawitisch meisje verkracht door haar vader; ze wordt zwanger, zoekt steun bij een sunnitische vriend en bekeert zich tot het sunnisme. De vader vermoordt zijn tweede dochter als die ontdekt wat er is gebeurd.

De NDR heeft gevraagd om een dialoog met de alawieten. Het is nooit de bedoeling geweest, zo stelde de NDR, de religieuze gevoelens van de alawieten te kwetsen of vooroordelen te bevestigen. De regisseur, Angelina Maccarone, stelde dat ze bij het maken van de film geprobeerd heeft de verschillen tussen de diverse geloofsrichtingen binnen de islam te tonen. Alawitische vrouwen dragen geen sluier of hoofddoek, alawieten erkennen de shari’a niet en gaan niet naar Mekka. (AFP)

Rectificatie / Gerectificeerd

Alawieten

In het artikel Moslims Duitsland boos wegens Tatort (29 december, pagina 1) werden de Alawieten als een zeer gematigde stroming binnen de islam opgevoerd. Bedoeld werden de Alevieten.