Militair weigerde geen bevel

Het gerechtshof in Arnhem heeft de 22-jarige militair Jethrow W. gisteren vrijgesproken van dienstweigering en het weigeren van een dienstbevel. W. weigerde naar Afghanistan te gaan. Het Openbaar Ministerie (OM) had om vrijspraak gevraagd.

Eerder werd de militair door de rechtbank van algehele dienstweigering vrijgesproken, maar hij werd wel veroordeeld voor het weigeren van een bevel. Hij kreeg geen straf.

Het hof concludeert dat W. op het moment dat hij niet naar Afghanistan wilde, officieel nog geen bevel had gekregen en dus moet worden vrijgesproken van het niet opvolgen van een dienstbevel. Ook zegt het hof dat hij geen dienst weigerde, omdat de militair wel ander werk accepteerde. Het OM kwam tot dezelfde conclusie en vroeg vrijspraak. Volgens de advocaat van W. heeft hij last van een post-traumatisch stresssyndroom, opgelopen tijdens een vorige uitzending. Defensie had W. daarom nooit mogen uitzenden.

Lees over de missie in Afghanistan op nrc.nl/uruzgan