Lamme arm

Vrouwen zijn ’s avonds soms moe en hebben dan geen zin in seks. Of is er misschien iets anders aan de hand?

Shere Hite (1942)auteur, columniste, feministe, sexuologe .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Londen, 13 november 2007 Mentzel, Vincent

Regelmatig krijg ik brieven van vrouwen die vertellen dat ze ’s avonds laat vaak moe zijn en geen zin in seks hebben. En dat ze zich daar dan schuldig over voelen. Het klinkt als een cliché, maar het komt vaak voor. Laten we proberen er achter komen hoe dit komt.

Het begint ermee dat iedereen in de veronderstelling verkeert dat seks niets anders is dan geslachtsgemeenschap. De meeste mannen en vrouwen volgen ook steeds hetzelfde seksuele scenario: een paar minuten van strelingen worden gevolgd door penetratie die wordt afgesloten met een orgasme, meestal dat van de man. De vrouw moet vervolgens zelf maar zorgen dat ze een orgasme bereikt door te masturberen.

Veel vrouwen voelen zich uitgeput aan het eind van de dag en hebben dan alleen nog behoefte aan een warm bed of een tedere omhelzing. Dat is het probleem niet. Het ware probleem is dat vrouwen vaak minder zin in seks hebben dan hun man omdat het seksuele scenario dat ze volgen is ontworpen om de man tot een orgasme te brengen, via gemeenschap. De vrouw bereikt meestal geen orgasme op deze manier, hoe lang de man het ook volhoudt en hoe groot geschapen hij ook is.

Ik vraag me trouwens af of mannen nog wel zo vaak seks zouden willen hebben als ze in de meeste gevallen niet klaar zouden komen. Misschien zouden ze er ook op aandringen om andere seksuele scenario’s te proberen.

Het probleem zit hem niet in een onoverbrugbaar biologisch verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn ook seksuele wezens met erotische verlangens. Nu masturberen vrouwen soms in hun eentje om een orgasme te bereiken.

Stel dat het seksuele scenario zou kunnen veranderen en dat mannen niet zouden mopperen als ze een vrouw clitoraal stimuleerden: „Mijn arm wordt moe, hoe lang heb je nog nodig?” Stel dat mannen het niet als een bedreiging voor hun mannelijkheid zouden ervaren als een vrouw op deze manier haar orgasme krijgt en niet door gemeenschap? Het zou een betere wereld zijn.

Vrouwen zouden moeten laten zien wie ze zijn als ze seks hebben, zouden hun partner moeten laten delen in hun intiemste verlangens. De man in kwestie zal misschien in eerste instantie verbaasd zijn, maar al snel zal hij ontdekken dat de vrouw veel sterker opgewonden raakt als hij een ander seksueel scenario volgt. Daar zal hij zelf ook veel plezier aan beleven, want als zij sterker opgewonden is, zal zij dan ook niet veel opwindender zijn?

Dit is de laatste aflevering van de rubriek van Shere Hite