Kogels vliegen rond Sarkozy

Het bezoek van Nicolas Sarkozy aan Egypte gaat gepaard met rondvliegende kogels en woedende parlementariërs. Sarkozy viert sinds dinsdag in Egypte vakantie, een verblijf dat morgen overgaat in een officieel staatsbezoek.

De Franse president bracht gisteren met zijn nieuwe vriendin, voorheen-fotomodel-nu-zangeres Carla Bruni, een bezoek aan de badplaats Sharm al-Sheikh. Opdringerige paparazzi kwamen te dicht in de buurt van de boot met Sarkozy en zijn vriendin, vonden Egyptische veiligheidsfunctionarissen, die daarop waarschuwingsschoten losten.

„Het gaat om een staatshoofd, dan is het normaal dat de veiligheidsmaatregelen draconisch zijn”, zei een van de veiligheidsbeambten tegen persbureau AFP.

In Luxor, de stad waar zij dinsdag hun vakantie begonnen, hadden Sarkozy en Bruni nog hand in hand geposeerd voor enthousiaste Egyptenaren.

De aanwezigheid van Bruni heeft niet tot enthousiasme geleid bij alle Egyptenaren. Sommige parlementariërs maken er bezwaar tegen dat het ongehuwde koppel Sarkozy-Bruni een hotelkamer deelt . Gamal Zahran, een onafhankelijke afgevaardigde, repte in het Egyptische parlement van het accepteren door Egypte van „officiële prostitutie door staatshoofden”.

Islamitische gebruiken schrijven voor dat ongetrouwde stellen niet in hetzelfde vertrek mogen verblijven, hoewel Westerse koppels doorgaans van deze stelregel blijven gevrijwaard.

Sarkozy ontmoet morgen in Kairo zijn Egyptische ambtscollega Mubarak. De regeringsleiders zullen onder meer spreken over Franse steun aan de ontwikkeling door Egypte van nucleaire technologie om energie mee op te wekken. Tegenover een Egyptische krant zegde Sarkozy gisteren deze steun al toe. „Frankrijk, dat waarschijnlijk de beste expertise en de grootste ervaring heeft op dit gebied, staat klaar om samen te werken met Egypte”, aldus Sarkozy in dagblad Al-Ahram.

Frankrijk heeft de afgelopen maanden nucleaire samenwerking afgesproken met Marokko, Algerije en Libië. Egypte wil kerncentrales bouwen om te voorzien in zijn groeiende energiebehoefte. (AFP, Reuters)