Jacob Zuma aangeklaagd wegens fraude

De kersverse leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Jacob Zuma, is gisteren gedagvaard wegens corruptie, fraude, witwassen en omkooppraktijken.

Het openbaar ministerie liet weten dat Zuma op 14 augustus in de rechtbank wordt verwacht om zich te verantwoorden. Een grote meerderheid van het oppermachtige ANC wees vorige week Zuma aan als de man die na 2009 Thabo Mbeki moet opvolgen als president van Zuid-Afrika.

Het openbaar ministerie lijkt sinds de benoeming van Zuma tot ANC-leider haast te hebben gemaakt met de aanklacht. In het nieuwe jaar zal samen met Zuma een nieuw ANC-bestuur aantreden dat zeer gekant is tegen het gerechtelijk onderzoek naar Zuma, dat nu al zeven jaar loopt. Volgens de aanhang van Zuma vormen de aantijgingen onderdeel van een politieke samenzwering.

Zuma zou eind jaren negentig steekpenningen hebben ontvangen van een Frans wapenbedrijf, Thint, dat ook wordt aangeklaagd. In 2005 werd Zuma’s financieel adviseur al tot 15 jaar celstraf veroordeeld wegens het regelen van de steekpenningen.

De advocaten van Zuma zullen bezwaar maken tegen de rechtszaak. Een van hun argumenten is dat justitie te lang heeft gedaan over het formuleren van een formele aanklacht en dat Zuma’s naam in de afgelopen zeven jaar al teveel is beschadigd.

In 2006 schrapte een rechtbank de zaak tegen Zuma van de rol omdat de aanklagers hun vooronderzoek niet nog niet hadden afgerond om Zuma formeel aan te kunnen klagen. Begin dat jaar liep het openbaar ministerie ook een blauw oog op toen Zuma werd vrijgesproken van verkrachting van een seropositieve vrouw. Rechercheurs raakten toen onder meer bewijsmateriaal kwijt.

Op de nationale conferentie van het ANC stemde een meerderheid van de partij al voor opheffing van de speciale politie-eenheid, De Schorpioenen. Die werd door president Mbeki opgericht om corruptie binnen de regeringspartij te bestrijden. De Zuma-aanhang ziet De Schorpioenen als een politiek instrument van Mbeki om tegenstanders onschadelijk te maken.