‘Homo’ wel rottig bedoeld

Het ging niet om het woord, maar om het gebruik ervan. Een 19-jarige man uit Utrecht werd gisteren door het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 200 euro wegens beledigen: een agent noemde hij ‘homo’. De man werd op nieuwjaarsnacht 2007 in Den Bosch bekeurd. Hij vond dat onterecht, en joelde ‘homo’s’ naar de agenten die zijn bekeuring uitschreven. Een van hen voelde zich in zijn eer en goede naam aangetast en maakte proces verbaal op. Eerder sprak de politierechter de man vrij: ‘homo’ is een neutrale term, luidde het oordeel, die zonder negatieve toevoegingen als ‘vieze’ of ‘vuile’ geen beledigend karakter heeft.

Maar zo bedoelde de verdachte het wél, bleek toen hij op 18 december voor nadere toelichting voor het gerechtshof in Den Bosch verscheen. Hij had het woord ‘homo’ gebruikt in de betekenis van ‘eikel’ of ‘sukkel’. Het hof eiste 200 euro boete.

„Mensen onderschatten hoe vaak het woord homo in Nederland als scheldwoord wordt gebruikt”, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen. „Je hoort het op scholen, sportvelden, in het verkeer, in denigrerende context. ”

Voorzitter van de politievakbond ANPV Ron Tournier vermoedt dat het in Den Bosch niet om één woord ging, maar om het „jennen, zuigen en beledigen” dat de politie regelmatig te verduren krijgt. „Wij maken een duidelijk onderscheid tussen mensen die even uit hun dak gaan als ze bekeurd worden, en de echte treiterkoppen”, zegt Tournier. „De politie probeert al langer iets tegen beledigingen te doen, maar de magistratuur luistert pas sinds kort. Het gaat ons niet om de woorden – of er nou homo, klootzak, nigger, jood of moslim wordt geroepen maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat mensen met hun handen en hun mond van de politie af dienen te blijven.”