Goede voornemens

‘Goede voornemens zijn cheques die we innen bij een bank waar we geen rekening hebben lopen”, schreef Oscar Wilde (1854-1900). Zo’n aforisme zou je eigenlijk op je pinpas of creditcard moeten plakken. Dan plaagt het je elke dag, en doe je financieel misschien één keertje wat je al jaren wegschuift als te ingewikkeld, gedoe, onbelangrijk en vervelend.

Zonde! Veel financiële daden zijn kinderlijk eenvoudig, terwijl de winst ervan (op termijn) in de papieren loopt. Met de volgende vijf acties maakt u 2008, én elk jaar daarna, honderden tot vele duizenden euro’s winstgevender.

1. Doe eens royaal. Laat vanaf nu maandelijks een vast bedrag, bijvoorbeeld 5 tot 10 procent van het verse netto-inkomen, overboeken naar de gulste spaarrekening (zie 2) of het efficiëntste beleggingsfonds (zie 3).

Deze traktatie aan uzelf is op te geven via internetbankieren of de bank. Wie zichzelf maandelijks 260 euro cadeau doet en gemiddeld 6 procent rendement maakt, bezit over veertig jaar een half miljoen euro. Wie maandelijks 308 euro wegzet en gemiddeld 8 procent winst boekt, is over veertig jaar zelfs miljonair.

2. Laat je fêteren. Kijk op www.spaarbankerbij.nl of in de Geldgids welke spaarbanken gul zijn (nu maximaal 4,5 procent). Open (via internet) een of meer van die rekeningen. Verzeker je spaargeld voorts tot het uiterste door maximaal 40.000 euro onder te brengen bij één bankconcern (moeder- plus dochterbedrijven). Gaat je spaarbank dan failliet, dan krijg je de eerst 20 mille sowieso terug. Van de tweede 20.000 euro krijg je 90 procent retour.

3. Beknibbel op beleggingsfondskosten. Beleggingsfondsen zijn net auto’s: het ene vergt twee tot vier keer zoveel kosten als het andere. Dat zou terecht zijn als je winst evenredig steeg, maar dat is nog nooit bewezen.

Een superieur beleggingsfonds heeft voortdurend lage beheerkosten bij een mooi rendement. Op termijn kan dat je winst verdubbelen (of meer). De meest efficiënte fondsen vind je door te zoeken op www.morningstar.nl. Selecteer daar op lage kosten en veel Morningstars.

Of ga indexbeleggen (beleggen in een beursindex) tegen bijvoorbeeld 0,3 tot 0,5 procent kosten (google op ‘indexbeleggen’). Lage kosten garanderen geen winst, maar de kans erop stijgt beslist.

4. Bijt terug. Eén op de drie volwassen Nederlanders heeft minimaal één woekerpolis lopen. Dat is een te dure beleggingsverzekering die verpakt is als hypotheek, lijfrente, pensioen-, studie- of vermogensopbouwplan. Weet u hoe u er voorstaat? En hoe u compensatie regelt? Wordt voor 20 tot 30 euro lid van ofwel www.verliespolis.nl of www.woekerpolisclaim.nl. De kosten zijn mogelijk te verhalen op de rechtsbijstandverzekering.

5. Beleg in eigen schulden. Het is te gek voor woorden, maar volgens het ministerie van Financiën is 46 procent van de volwassen Nederlanders een kredietconsument. Je hebt dan afgelopen vijf jaar geshopt via een doorlopend krediet, creditcardschuld, klantenkaart, roodstand, een extra lening op je huis of een pee-elletje – dat is een koosnaam voor persoonlijke lening.

Consumptief krediet is de tegenpool van winstgevend beleggen, want door elkaar kost het grofweg 12 procent per jaar. Los dus maximaal af, dat levert een gegarandeerd voordeel op waaraan geen beleggingsproduct kan tippen.

    • Erica Verdegaal