Getouwtrek om Tiroler meteoriet

De drie meteorieten van de vuurbol van 6 april 2002. Ooit samen in het heelal, nu gescheiden. Foto D. Heinlein Heinlein, D.

George Beekman

Reutte, een gemeente in Tirol, wil de meteoriet hebben die door een Duitser op haar grondgebied is gevonden. De meteoriet is een overblijfsel van de vuurbol die op 6 april 2002 de nachtelijke hemel boven Zuid-Duitsland en Oostenrijk verlichtte. In juli 2002 en mei 2003 werden – na moeizame speurtochten in de buurt van het ‘sprookjesslot’ Neuschwanstein – twee fragmenten van de vuurbol gevonden. En in juni 2003 vond de Duitse natuurkundige Karl Wimmer net over de Oostenrijkse grens, in Tirol, een derde meteoriet.

Volgens de in Beieren geldende wetten behoort een meteoriet voor de helft aan de vinder(s) en voor de helft aan de eigenaar van het grondgebied, in dit geval de deelstaat Beieren. In Oostenrijk bestaat echter geen wet waarin de vondst van een meteoriet is vastgelegd. Anders dan de vinders van Neuschwanstein I en II vond Wimmer daarom dat nummer III helemaal van hem was.

In 2004 eiste de Oostenrijkse gemeente Reutte echter dat Wimmer de 2,8 kilo zware hemelsteen, of op zijn minst de helft ervan, zou overhandigen. Reutte vond dat de gemeente op zijn minst mede-eigenaar was omdat ‘het voor de wetenschap een heel bijzondere meteoriet is’. Wimmer vreest echter dat, als meteorieten zomaar kunnen worden opgeëist, ‘voortaan steeds meer vondsten heimelijk aan het buitenland of op de zwarte markt zullen worden verkocht’.

Wimmer weigerde de meteoriet af te geven en werd door Reutte aangeklaagd. Het Landgericht in Augsburg stelde Wimmer echter afgelopen juli in het gelijk. Zij oordeelde dat de meteoriet geen schat was en ook geen Zuwachs, een object dat van een ander deel van de aarde was gekomen. In het eerste geval zou Wimmer zijn vondst met de gemeente moeten delen; in het tweede geval zou die geheel aan de gemeente toekomen.

De gemeente was het met deze uitspraak niet eens en tekende bezwaar aan bij een hogere rechtbank, het Oberlandesgericht in München. Die zal vermoedelijk op 8 januari uitspraak doen. De waarde van de meteoriet wordt geschat op 300.000 euro.

    • George Beekman