Film Voorkeur

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australisch sprookje, naar The Sheep-Pig van Dick King-Smith, waarin dieren overtuigend mensentaal spreken. Een bijzonder varkentje groeit uit tot herdershond en verovert het hart van boer James Cromwell (en dat van ons). BBC1,11.15-12.40u.

The Big Picture (Christopher Guest, 1989, VS). Satirische komedie, met bittere randjes, over de mechanismen van Hollywood overstijgt verre het niveau van de inside-grapjes. Debuterende regisseur Kevin Bacon verliest zichzelf in compromissen. RTL7, 12.30-14.15u.

Dad's Army (Norman Cohen, 1971, Engeland). Filmversie van populaire, in Nederland als Daar komen de schutters bekende televisie-serie over onhandige burgerwachten op leeftijd. Film laat helaas minder aan de verbeelding over dan de serie en brengt Duitsers in beeld. Met Arthur Lowe, John Le Mesurier, John Laurie. RTL7, 14.15-16.00u.

Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan de kwaliteiten van Roald Dahls boek (1988) over het superieure isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur De Vito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is onuitstaanbaar schattig. Ned.3, 15.00-16.30u.

Sword in the Stone / Merlijn de tovenaar (Wolfgang Reitherman, 1963, VS). Relatief minder geslaagde tekenfilm van Disney, over de jeugdjaren van Koning Arthur en diens opvoeding door een nogal klungelige Merlijn. België 1, 15.25-16.45u.

Planes, Trains and Automobiles (John Hughes, 1987, VS). Vlotte komedie kampt met overdreven scenario. Tot elkaar veroordeelde manager Steve Martin en joviale vertegenwoordiger John Candy ondernemen met allerhande vervoermiddelen een thuisreis vol tegenslag. Veronica, 18.50-20.30u.

Judge Dredd (Danny Cannon, 1995, VS). Aan Mad Max, Robocop en Blade Runner schatplichtige, bombastische big-budget-actiefilm met Sylvester Stallone als politieman, rechter en beul in het New York van 2139. Veronica, 20.30-22.10u.

The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001, VS). Mild-bittere komedie over een in pasteltinten gefilmde Adams-family markeert nieuw hoogtepunt in de samenwerking tussen regisseur Wes Anderson (Rushmore) en acteur/scenarioschrijver Owen Wilson. Ze presenteren de door incest, zelfmoord, racisme, depressies en verslaving geteisterde familie Tenenbaum met patriarch Gene Hackman, elegant-gedecideerde moeder Anjelica Huston en hun drie kinderen. BBC1, 1.15-3.00u.

Japón (Carlos Reygadas, 2002, Mexico,/Den/Ned/Spanje). Mooie debuutfilm over leven en dood, wanhoop en wedergeboorte, maakt zijn pretenties waar, maar doet dat erg opzichtig. Een naamloze Mexicaan wil zelfmoord plegen in Hidalgo en vindt onderdak bij een oude, Indiaanse vrouw die hem langzaam terugleidt naar het leven. Reygadas filmt in CinemaScope en gebruikt amateur-acteurs. Ned.2, 2.15-4.10u.

Toy Story 2 (John Lasseter & Ash Brannon, 1999, VS). Vervolg op 'Toy Story' (1995) beschrijft de verlatingsangst van de knuffels van een ouder jongetje. Opnieuw haalt regisseur Lasseter het onderste uit de kan van de computeranimatietechniek, al is de charme van het nieuwe er een beetje af. Gastrol voor Barbie. Maandag, België 2, 9.10-10.35u.