Film Voorkeur

De griezelbus (Pieter Kuijpers, 2005, Nederland). In niet helemaal gelukte verfilming van verhalen van Paul van Loon schrijft jonge held Onnoval een verhaal waarin het tijdens een schoolreisje slecht afloopt met een jongen die hem pest. Duivel Ferlucci zorgt ervoor dat het verhaal werkelijkheid wordt. De film, geschreven en geproduceerd door Burny Bos, kan en hoeft niet te concurreren met Harry Potter, maar steekt er wel armzalig bij af. Ned.3, 13.30-15.0u.

Modern Times (Charles Chaplin, 1936, VS). Een der klassiekste filmklassiekers is Chaplins laatste zwijgende film (toen dat al zeven jaar niet meer de gewoonte was) en vertoont diens laatste optreden als gentleman tramp. Charlie draait door als lopendebandarbeider en wordt samen met Paulette Goddard tot een zwerversbestaan gedwongen in een onrechtvaardige wereld. Ned.2, 14.30-16.00u.

Oitbullterje / Pitbull Terrier (Arild Fröhlich, 2005, Noorwegen). Kerstfilm voor het hele gezin. Twaalfjarige verschoppeling sluit tot zijn verbazing vriendschap met een nieuwe, stoere jongen in de klas, die zichzelf Oitbullterje noemt. Ned.3, 16.05-17.20u.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australisch sprookje, naar The Sheep-Pig van Dick King-Smith, waarin dieren overtuigend mensentaal spreken. Een bijzonder varkentje groeit uit tot herdershond en verovert het hart van boer James Cromwell (en dat van ons). Volgens Rudy Kousbroek „een beslissende stap in de strijd tegen de bio-industrie”. SBS6, 19.10-20.45u.

Een maand later (Nouchka van Brakel, 1987, Nederland). Prettig professionele verfilming van Jan Donkers’ luchtige toneelstuk over de tijdelijke levensruil van een echtgenote/moeder uit welgesteld milieu en een overtuigd vrijgezel. Renée Soutendijk en Monique van de Ven blijven per saldo lieve meisjes in film die durf ontbeert en nauwelijks het absurde van de situatie onderkent. Ook met Edwin de Vries.

Leef! (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005, Nederland). Door Maria Goos geschreven en door de critici enigszins ondergewaardeerd, gelaagd drama rond Monic Hendrickx als verloskundige die naar haar ambities leert te leven. Ook echtgenoot Peter Blok en hun twee dochters kampen met eigentijdse problemen. Ned.3, 22.25-0.15u.

Brandende liefde (Ate de Jong, 1983, Nederland). Gemakkelijk grove en onzekere verfilming van roman van Wolkers vertoont tal van reclamefilmtechnieken. Peter Jan Rens probeert gestalte te geven aan provocerende kunstacademieleerling annex overjarige puber Jan, geïntrigeerd door zowel ijzeren hospita Elle Vogel als geraffineerde vamp Monique van de Ven. Ook met Siem Vroom, Berend Boudewijn. RTL8, 22.30-0.30u.

The Graduate (Mike Nichols, 1967, VS). Eerste grote rol van Dustin Hoffman in onweerstaanbare, volgens menigeen overschatte komedie over de seksuele moraal van de West Coast anno 1967. Grote hit, mede dankzij Simon & Garfunkel. Ned.2, 0.20-1.50u.

Who’s That Girl (James Foley, 1987, VS). Madonna zet de rijken voor schut in modernisering van screwbal-komedie als Bringing up Baby: de interactie tussen een niet op haar mondje gevallen dame, een wereldvreemde intellectueel (Griffin Dunne) en een voor vele verwikkelingen zorgdragend roofdier. Buiten beeld zingt Madonna o.a. Causing a Commotion, Can’t Stop en de titelsong. Veronica, 0.30-2.05u.

Hukkle (Györgi Pálfi, 2002, Hongarije). Het debuut van de jonge Hongaar Pálfi toont op onnavolgbare wijze een boerenwereld die even pastoraal is als wreed. Er wordt nauwelijks gesproken in de film, maar we horen des te meer. En we zien meer dan we ooit zagen. Het is alsof Pálfi alle zintuigen probeert te beroeren om alles te laten zien wat er in deze wereld gebeurt. Hukkle (naar het hikkende geluid van een boer die het allemaal aan zich voorbij ziet trekken) is bitterzoet. Ned.2, 2.10-3.20u.