Film van de dag

Casablanca. Naar deze filmklassieker is honderden malen verwezen in andere films, het meest recent in Steven Soderberghs The Good German. Soderbergh maakte bewust een film in de stijl van de klassieke Hollywoodfilm, in zwart-wit, en met de apparatuur (zoals lenzen) zoals die indertijd gebruikt werd. Zelfs de muziek van Thomas Newman was een pastiche op die Max Steiner componeerde voor Casablanca. En het is niet heel moeilijk om George Clooney te zien als hedendaagse Humphrey Bogart. Maar er is toch veel veranderd in de tussenliggende 65 jaar. Hoewel The Good German net als Casablanca eindigt op het vliegveld, is de toon veel duisterder. De cynische, apolitieke Bogart ontpopte zich uit liefde tot betrokken, romantische held. In de visie van Soderbergh zijn die tijden voorgoed voorbij: een radicale interpretatie van het beroemde liedje As Times Goes By uit Curtiz's film. (Michael Curtiz, 1942, VS), België 2, 23.20-1.00u.