Film van de dag

Scène uit Casablanca met Humphrey Bogart, Claude Rains, Paul Henreid en Ingrid Bergman (Michael Curtiz, 1942, VS). A scene still from the 1943 Academy Award®-winning film "Casablanca" features (l to r) Humphrey Bogart, Claude Rains, Paul Henried and Ingrid Bergman. Bogart received an Academy Award nomination in the Lead Actor category while Claude Rains was honored with a nomination in the Supporting Actor category. "Casablanca" received eight Academy Award nominations in total and won three Oscars® including Best Picture. Restored by Nick & jane for Dr. Macro's High Quality Movie Scans Website: http:www.doctormacro.com. Enjoy!

Casablanca. Naar deze filmklassieker is honderden malen verwezen in andere films, het meest recent in Steven Soderberghs The Good German. Soderbergh maakte bewust een film in de stijl van de klassieke Hollywoodfilm, in zwart-wit, en met de apparatuur (zoals lenzen) zoals die indertijd gebruikt werd. Zelfs de muziek van Thomas Newman was een pastiche op die Max Steiner componeerde voor Casablanca. En het is niet heel moeilijk om George Clooney te zien als hedendaagse Humphrey Bogart. Maar er is toch veel veranderd in de tussenliggende 65 jaar. Hoewel The Good German net als Casablanca eindigt op het vliegveld, is de toon veel duisterder. De cynische, apolitieke Bogart ontpopte zich uit liefde tot betrokken, romantische held. In de visie van Soderbergh zijn die tijden voorgoed voorbij: een radicale interpretatie van het beroemde liedje As Times Goes By uit Curtiz's film. (Michael Curtiz, 1942, VS), België 2, 23.20-1.00u.

    • André Waardenburg