Dolores ligt tegen klassieke mime aan

TheaterDolores door Golden Palace. Gezien 21/12 Toneelschuur, Amsterdam. Tournee t/m 29 maart. Info 020-4123979 of www.goldenpalace.nl.

De alleenstaande papa houdt zoveel van zijn dochter dat hij haar opsluit. Hij kleedt haar aan, geeft haar boterhammen met pindakaas, en geeft haar zelf les. Maar dan staat de buurjongen voor de deur, voor een kopje suiker. De indringer zet alles op scherp.

Golden Palace schetste in De buikspreekster (2000) al een moeder die haar zoon niet kon loslaten. Nu zijn vader en dochter aan de beurt. De mime-groep van Ingrid Kuijpers wisselt bewegingstheater af met gesproken delen, en het zingen van evergreens die door de tragikomische context een verheven, troostrijke functie krijgen. Dolores is in het oeuvre een voorstelling die dicht tegen de klassieke mime aanligt: bijna geen gesproken tekst en veel ruimte voor typische mime-acts. Het gevoel naar pure mime te kijken wordt ook veroorzaakt door speler Marc Bellamy, die met zijn oer-Britse maniertjes doet denken aan de slapstickhelden van de stomme film. Suzanne Bakker, die de dochter speelt, zingt mooi helder Cole Porters My Heart Belongs to Daddy en Jaap Valkhoffs Diep in mijn hart en geeft geestige imitaties van grammofoonplaten met Engelse spraakles.

De meest vrije en daarom dankbaarste rol is voor Yahya Gaier, die ook uitblonk in De buikspreekster en andere voorstellingen van Golden Palace, en in de film Het schnitzelparadijs. Met zijn kleine, elastische lijf, grote bruine ogen en zijn grote arsenaal aan aarzelende, stuntelige bewegingen – eindeloos opgerekt – wekt hij als vanzelf lach en ontroering op.

Hoe sterk Bellamy en Bakker ook hun vader-dochter tragiek uitspelen, deze dient slechts als raamwerk voor de verbazingwekkende acts van Gaier, die hard op weg is zo sterk te worden als de mime-grootheden Jim van der Woude en René van ’t Hof. Gaier speelt hier drie prachtige rollen: de buurjongen die eindeloos knoeit met suiker, een denkbeeldig driejarig zusje from Hell dat héél stout is, en de pizzakoerier die zo graag de perfecte ober wil zijn, dat hij wijn, glazen en kaarsjes meebrengt, en de tiramisu komt nabezorgen door het luchtrooster.