Dispuut over toedracht dood Bhutto

Beelden van de aanslag op Benazir Bhutto, die afkomstig zijn van een film die gisteren is vrijgegeven door het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Foto Reuters This combination photograph of TV grabs from footage released by the Pakistan Interior Ministry on December 28, 2007 shows (clockwise from top left) a sequence of shots fired near former Pakistan prime minister Benazir Bhutto's vehicle after an election rally in Rawalpindi. Bhutto's death has plunged nuclear-armed Pakistan into one of the most serious crises in it's 60-year history. REUTERS/REUTERS TV (PAKISTAN) REUTERS

In Pakistan bestaat onenigheid over de doodsoorzaak van oppositieleidster Benazir Bhutto. Volgens de lezing van de regering is ze niet doodgeschoten – volgens een woordvoerder van haar partij is ze dat wel.

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Javed Iqbal Cheema, toonde gisteren een video-opname van de moord op Bhutto. Die toonde haar staande in het open dak van haar stilstaande auto, zwaaiend naar aanhangers, toen er drie schoten op haar werden afgevuurd. Direct daarop volgde de schok van de explosie waarmee de dader zich opblies. Daarop viel de camera en eindigde de opname.

Volgens generaal Cheema werd Bhutto niet getroffen door de op haar afgevuurde kogels. Ze werd volgens hem gedood toen ze, nadat het schieten begon, probeerde te gaan zitten en de auto door de schok van de explosie een plotselinge beweging maakte. Door die schok raakte haar hoofd het open dak. Volgens Cheema is Bhutto overleden aan het hoofdletsel dat ze daarbij opliep.

Die lezing werd bestreden door een woordvoerder van Bhutto’s partij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Bhutto werd volgens hem door twee kogels getroffen, een in het onderlichaam en een in het hoofd. Een andere partijwoordvoerder zei dat ze in de nek en de borst was geraakt.

Volgens de regering is de moord het werk van Al-Qaeda en de Talibaan. De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Cheema, zei dat de Pakistaanse inlichtingendienst een telefoongesprek heeft onderschept waarin een kopstuk van Al-Qaeda, Baitullah Mehsud, „zijn mensen feliciteerde met deze laffe daad” – de moord op Bhutto. Mehsud zat volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ook achter de bomaanslag op Bhutto in oktober, kort na haar terugkeer naar Pakistan na jaren in ballingschap. Bij die aanslag in Karachi kwamen 140 mensen om het leven.

Mehsud is commandant van pro-Talibaan-strijdkrachten in de roerige tribale regio Zuid-Waziristan, waar zowel de Talibaan als leden van Al-Qaeda vechten tegen het Pakistaanse leger. Afgelopen herfst citeerde een Pakistaanse krant Mehsud met de opmerking dat hij Bhutto, als ze naar Pakistan zou terugkeren, met zelfmoordaanslagen zou verwelkomen. Later ontkende hij die uitspraak.

Bij rellen in Pakistan zijn gisteren, op de dag van Benazir Bhutto’s begrafenis, 32 doden gevallen. (AP)