Dier & sport

Anne. Overmorgen is ze jarig en wordt ze één jaar oud. Ze is een roodbonte, (zeer) langharige cavia van het sheltie-ras. Weegt 1.060 gram, heeft een rustig, truttig doch assertief karakter. Vader en moeder zijn nog in leven, beiden waren ooit kampioenen en ook Anne weet van wanten; won dit jaar op één na alle wedstrijden in de A-klasse. Knaagt dagelijks haar lichaamsgewicht aan groenten en fruit naar binnen: andijvie, witlof, winterpeen – van dat laatste niet al te veel, ze krijgt er een voor de jury onwelgevallige rode snuit van – appel, sinaasappel. En druppels vitamine C, wat ze zelf niet kan aanmaken. Daarbij boer’nlandmeihooi van de allerbeste kwaliteit. Kosten: tweeënhalve euro per dag. U leest het: ze eet beter en verstandiger dan menige tweevoeter. Veel beweging krijgt ze niet, geen molentje lopen of turnoefeningen met soortgenootjes. Het prijswinnende haar, dat in de natuur zou slijten of worden opgeknabbeld door soortgenoten, wordt in papillotten van Belgisch broodpapier gewikkeld, dagelijks gekamd, regelmatig met voedingrijke shampoo gewassen en met een niet al te hete haardroger geföhnd. Over twee weken is ook haar wedstrijdcarrière voorbij, wordt ze definitief van haar prachtjas ontdaan en bij de immer hunkerende beer-op-leeftijd gezet. De fokker hoopt op een nestje van twee, Anne droomt van een jongen én een meisje.

Dit is de 25ste en laatste aflevering van een serie over dieren in de sport.