De vraag is óf Sven Kramer iets te vrezen heeft

De NK allroundschaatsen in Groningen staat vooral in het teken van plaatsing voor de Europese titelstrijd. Sven Kramer en Ireen Wüst zijn favoriet voor de titels.

De vraag is of Sven Kramer überhaupt iets te vrezen heeft van de binnenlandse concurrentie op de NK allround, dit weekeinde op de ijsbaan van het Groningse sportcentrum Kardinge. Maar vergeleken met vorig seizoen is het veld van schaatsers dat de sportman van het jaar kan opjagen wel erg dun.

Dat heeft te maken met een aantal blessures, maar ook met de toenemende neiging bij schaatsers zich te specialiseren op één of twee afstanden. Erben Wennemars, vorig jaar nog de grote smaakmaker van de allroundtoernooien en derde op de NK, stort zich weer volledig op de korte afstanden. Dat geldt ook voor Mark Tuitert, in 2004 nog de beste allrounder van Europa. „Ik kan een allroundtoernooi niet op 90 procent van mijn kunnen schaatsen. Ik moet er volle bak in”, aldus Tuitert.

Allrounder Tom Prinsen, die weer helemaal terug leek na een paar moeizame jaren, moet zich over een nieuwe teleurstelling heenzetten: hij meldde zich met een spierscheurtje in zijn been af. De vraag is verder hoe het staat met de vorm van Sven Kramers ploeggenoot Carl Verheijen, die vorig seizoen brons haalde op de EK én WK allround. Hij werd de afgelopen maanden geplaagd door tegenslagen. In het voorseizoen werd hij twee keer aangereden tijdens fietstrainingen, waarbij hij onder meer een sleutelbeen brak. Begin deze maand liep hij bij een zware valpartij in Moskou een diepe vleeswond op in zijn enkel.

Iemand die mogelijk zijn kans ruikt door de afzeggingen is Rintje Ritsma (37), die in Groningen weer gewoon aan de start van een NK allround verschijnt – voor de zeventiende keer op rij. Ritsma erkent inmiddels dat dit seizoen „wellicht mijn laatste als actieve schaatser” zal zijn. Vorig seizoen zat Ritsma in Heerenveen met een vijfde plaats nog dichtbij een startbewijs voor de EK in Collalbo.

Andere kandidaten die kans lijken te maken op een ticket voor de EK in Kolomna zijn Wouter Olde Heuvel, Ted-Jan Bloemen, Rhian Ket, Ben Jongejan en mogelijk Bob de Jong.

Bij de vrouwen lijkt de strijd om de nationale titel spannender dan bij de mannen. Ireen Wüst was vorig jaar oppermachtig, maar bleek de eerste maanden van dit seizoen kwetsbaar, mede doordat zij te lang doortrainde met een griepje onder de leden.

Haar ploeggenote bij TVM, Renate Groenewold, is dit seizoen sterker dan vorig jaar. Ook de derde TVM-rijdster, Paulien van Deutekom, zal vermoedelijk weer meerijden om de medailles.

De strijd bij de vrouwen is ook opgelaaid door de terugkeer van stayer Gretha Smit, die begin deze maand al liet zien dat zij in elk geval in Kolomna hard kan schaatsen. Startend in de B-groep reed zij op het Russische ijs verrassend de snelste tijd op de vijf kilometer, ook sneller dan de regerend Europees kampioen, de Tsjechische Martina Sablikova.

Ten slotte zijn de ogen gericht op nieuwkomer Diane Valkenburg van het gewest Zuid-Holland, die onder de hoede van succestrainer Wim den Elsen naar de nationale top schoot. Zij reed in het voorseizoen het ene persoonlijke record na het andere en lijkt kansrijk voor een ticket naar Rusland.