De lezer koos, maar geen Duits

Tien romans, drie vrouwen, twee Russen, drie Engelsen, geen Duitsers. De shortlist voor de verkiezing van het favoriete buitenlandse fictieboek is bekend.

De broers Karamazov (1880), F.M. Dostojevski

Door Pieter Steinz

De Nederlandse boekenlezer heeft gesproken. Meer dan 5.000 stemmen werden de afgelopen weken uitgebracht via de website www. hetbesteboek.nl; tien titels zijn gekozen op de lijst van kandidaten voor het favoriete buitenlandse fictieboek van de Nederlandse lezer. Vandaag begint de tweede ronde; de uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Boekenweek, in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek op maandag 10 maart.

De keuze van de lezer is internationaal, maar vooral Europees: naast drie Engelsen, twee Russen, een Fransman, een Italiaan en een Zweedse, zijn twee schrijvers van een ander continent genomineerd: Annie Proulx uit de Verenigde Staten en Gabriel García Márquez uit Colombia. De laatste stond oorspronkelijk ook nog met Liefde in tijden van cholera in de top tien, maar omdat het beeld troebel zou worden als schrijvers zichzelf beconcurreren, is alleen Honderd jaar eenzaamheid op de shortlist terechtgekomen. En daarvan profiteerde Umberto Eco’s Naam van de Roos dan weer, want die roman bungelde samen met Kafka’s Proces en Coetzee’s In ongenade vlak onder de tiende plaats.

Overigens lijkt de lijst, die hieromheen alfabetisch naar schrijver is gerangschikt, niet alleen door de eerlijke verdeling over verschillende taalgebieden weldoordacht. (Hoewel: doordacht? Waar is het Duits?) Acht van de tien romans zijn onbetwiste klassieken, terwijl de bestsellers Anna, Hanna en Johanna en Scheepsberichten mogen gelden als moderne klassieken. De laatste twee titels zijn overigens pas twee weken geleden op de lijst gekomen, dankzij een e-maillobby van uitgeverij De Geus (ook bekend van de onvoorwaardelijke steun aan de runner-up van het beste Nederlandse boek, Het huis van de moskee van Kader Abdolah.

Overigens is – anders dan op de shortlist van het Beste Nederlandse Boek – minder dan de helft van de boeken van levende auteurs; maar Marianne Fredriksson is dan ook nog maar kort geleden overleden. Zeven van de tien boeken komen uit de 20ste eeuw, drie uit de 19de. Andere eeuwen bestaan voor de Nederlandse lezer niet. Don Quichot van Cervantes kwam niet verder dan een 16de plaats.

En nu? Vanaf vandaag wordt het menens. Alle boeken gaan terug naar nul punten en alle lezers mogen een tweede keer stemmen. Net als in de eerste ronde wordt u gevraagd uw stem in maximaal 50 woorden te motiveren en zo dubbel te laten tellen. Maar wilt u met uw stem echt doorslag geven, dan kunt u dat doen door een mini-recensie te schrijven (maximaal 2.500 tekens). Uw stem telt dan vijf keer mee in de telling. Bovendien worden de makers van de twee beste recensies uitgenodigd op te treden als lid van het lezersteam in het televisieprogramma De Avond van het Boek. Onder de inzenders worden 10 cassettes van De Leesclub van NRC Handelsblad (8 minder bekende klassieke buitenlandse romans) vergeven, en als troostprijs 24 losse boeken uit de cassette.

De stemming wordt gesloten op zaterdag 1 maart om twaalf uur ’s avonds. Om de lezers te helpen bij hun keuze, of te herinneren aan hun favoriete boek, zullen op deze plaats speciale ‘boekenambassadeurs’ de komende weken hun persoonlijke voorkeur verdedigen. Te beginnen in het nieuwe jaar.

Breng uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl. Of een briefkaart naar NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam, o.v.v. Beste Boek.