Buffett wil van kredietcrisis profiteren

De Amerikaanse belegger Warren Buffett poogt van de huidige kredietcrisis te profiteren door een verzekeraar te beginnen voor obligaties die zijn uitgegeven door staten en steden in de VS. Daarmee wordt het goedkoper voor lagere overheden om te lenen.

Buffetts gisteren opgerichte Berkshire Hathaway Assurance staat garant voor de obligaties die staten, gewesten en steden uitgeven om publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen te bekostigen. In de eerste acht maanden van dit jaar gaven overheden voor 290 miljard dollar (200 miljard euro) aan obligaties uit.

De verzekeraars die nu nog gebruikt worden, waaronder Ambac Financial en MBIA, zijn de laatste maanden in diskrediet geraakt. Hun superieure AAA-kredietbeoordeling wordt mogelijk naar beneden bijgesteld omdat de verzekeraars ook garant staan voor risicovolle financiële producten op basis van Amerikaanse hypotheken. Kredietbeoordelaars zoals Moody’s en Standard & Poor’s anticiperen erop dat deze garantstellingen de komende maanden tot grote verliezen kunnen leiden. Berkshire Hathaway is zo goed als zeker van de beste kredietbeoordeling. Die kwalificatie heeft invloed op de prijs van de garanties.

De 77-jarige Buffett is volgens zakentijdschrift Forbes de op twee na rijkste man ter wereld. Hij heeft aanzienlijke belangen in circa vijftig uiteenlopende bedrijven. Gisteren werd bekend dat ING de herverzekeraar NRG (Nederlandse Reassurantie Groep) voor 300 miljoen euro aan Buffett verkoopt.

Lees over de financiële problemen van lagere overheden op nrc.nl/kredietcrisis