Alitalia mag met Air France om de tafel

Air France-KLM mag exclusief gaan onderhandelen met Alitalia. Gisteren zei de Italiaanse minister van Financiën Tomasso Padoa-Schioppa dat hij het bod van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij op de noodlijdende Italiaanse concurrent steunt.

Hij zei na afloop van een kabinenetsberaad dat de bedrijven acht weken de tijd krijgen om eruit te komen. De steun van de Italiaanse regering is van belang, omdat de overheid een belang van 49,9 procent heeft in Alitalia. Padoa-Schioppa zei dat het bod van Air France-KLM de beste mogelijkheden biedt om Alitalia weer goed te laten draaien , vooral ook door de ervaring van de Nederlanders en Fransen met de integratie van organisaties.

Het bestuur van Alitalia had vorige week al zijn voorkeur uitgesproken voor Air France-KLM, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld gemeten in omzet. De enige andere bieder was het Italiaanse Air One. Verschillende Italiaanse politici hadden er in de afgelopen weken op aangedrongen dat Alitalia in Italiaanse handen moest blijven.

Air France-KLM zei in een verklaring dat het zeer tevreden was „over deze belangrijke stap voorwaarts”. Air France-KLM zal na de gesprekken een definitief bod moeten doen, waar de Italiaanse regering zich nog over zal moeten uitspreken. De regering heeft nog niet besloten hoeveel van zijn aandelen het zal aanbieden.

Eerder maakte Air France-KLM bekend dat het Alitalia wil overnemen via een aandelenruil. De hoogte van het bod gaf het nog niet prijs. Wel zegde Air France-KLM toe na een overname 750 miljoen euro in het verlieslijdende Italiaanse bedrijf te zullen investeren voor vernieuwing van de vloot en verbetering van de dienstverlening aan de grond.