Advies: reis niet naar Pakistan

De meeste westerse landen hebben gisteren gewaarschuwd niet naar Pakistan te gaan. Westerlingen lopen volgens de adviezen het risico doelwit te worden van terroristen en moeten na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto wegblijven bij demonstraties en religieuze bijeenkomsten.

Nederland gaf al een negatief reisadvies voor sommige delen van Pakistan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dat reisadvies is gisteren aangescherpt. Het ministerie ontraadde tot nu toe reizen naar onrustige regio’s, zoals het grensgebied met Afghanistan. Nu wordt aangeraden geheel af te zien van reizen als ze niet essentieel zijn.

Voor het hele land geldt dat reizigers „uiterst waakzaam”moeten zijn. „Op korte termijn is geen verbetering in de situatie te verwachten”, aldus het advies.

Het Britse ministerie waarschuwt reizigers in Pakistan „tot nader order” binnen te blijven „totdat de situatie duidelijker wordt”.

Frankrijk roept „krachtig” op af te zien van voorgenomen reizen naar Pakistan. Spanje heeft een eerder uitgevaardigd negatief reisadvies aangescherpt: zonder dwingende reden moeten Spanjaarden niet naar Pakistan reizen. Na de moord op Bhutto is in Rawalpindi, de stad waar de moord plaatsvond, een door Spaanse nonnen geleide school met stenen bekogeld.

De Duitse regering raadt reizen naar Pakistan af tot de situatie in dat land zich stabiliseert. De Italiaanse regering geeft hetzelfde reisadvies; Italianen die zich in Pakistan bevinden moeten binnen blijven en contact opnemen met de diplomatieke vertegenwoordiging van Italië.

De Japanse regering raadt haar burgers in Pakistan aan zich verre te houden van betogingen en manifestaties en ook van militaire en politie-installaties die het doelwit van aanvallen kunnen zijn. Het Japanse reisadvies geldt voor de periode tot de Pakistaanse parlementsverkiezingen die op 8 januari moeten worden gehouden.

Belgische reizigers krijgen van hun regering te horen dat ze in Pakistan „extreem waakzaam” moeten blijven, en dat restaurants en hotels waar buitenlanders verblijven doelwit van extremisten kunnen zijn.

Bij ongeregeldheden na de moord op Bhutto zijn tientallen doden gevallen. Gebouwen en winkels zijn geplunderd en in brand gestoken. Ook is een trein aangevallen en in brand gestoken. De situatie wordt door waarnemers als chaotisch omschreven. (AFP, ANP)