2007?

Het sportjaar 2007 zit er bijna op. Wat was voor mensen uit de sportwereld de meest opvallende (persoonlijke) gebeurtenis of prestatie?

Minke Booij, hockeyster:„Dat ik de Nationale Nieuwsquiz heb gewonnen. Meest opvallend in het hockey vond ik de zestien doelpunten die Taeke Taekema heeft gemaakt bij het EK [mannen]. Een unieke prestatie! Zelf ben ik ontzettend trots op het tiende landskampioenschap op rij dat we met Den Bosch hebben behaald. Dat had ik niet verwacht, omdat we een jong team hadden en bij de concurrentie veel meer ervaring zat. Het was ook heel speciaal vanwege het afscheid van onze aanvoerster – rugnummer tien – Mijntje Donners. Een boegbeeld van het vrouwenhockey.”

Jacco Verhaeren, zwemcoach, technisch directeur zwembond: „Internationaal gezien was dat ongetwijfeld de gigantische prestatie van Michael Phelps bij de WK in Melbourne. Hij heeft fenomenale wereldrecords gezwommen op de 200 meter vrij, de 200 meter vlinderslag en de 200 en 400 meter wisselslag. Vooral de marges waarmee hij sommige records verbeterde zie je in het zwemmen niet veel. Voor Nederland was de doorbraak van Marleen Veldhuis heel goed nieuws. Zij heeft zich van de internationale subtop naar de top gezwommen. Heel bijzonder dat ze op deze leeftijd [28] deze stappen nog heeft gemaakt.”

Reinder Nummerdor, oud-speler Nederlands volleybalteam, tegenwoordig beachvolleyballer, vriend van volleybalinternational Manon Flier: „De overwinning van het vrouwenteam bij de World Grand Prix. Het was voor het eerst dat de volleybalsters een internationaal toernooi wonnen waar de wereldtop met Italië, Brazilië, Rusland en China aanwezig was. Wat mij enorm verrast heeft, is dat ik met Richard Schuil de World Tour heb gewonnen. We zijn 2,5 jaar geleden in het beachvolleybal gestapt met het idee ons te plaatsen voor Peking. Ik had niet verwacht dat we al in zo’n vroeg stadium zo goed als zeker waren van deelname aan de Olympische Spelen.”

Carola Uilenhoed, judoka: „Voor mezelf was dat de bronzen plak [+78 kilogram] bij de WK in Brazilië, waardoor ik een nominatie haalde voor de Olympische Spelen. Ik had het helemaal niet verwacht. Vijf weken voor de WK was de voorste kruisband van mijn rechterknie afgescheurd. Met pijnstillers en mijn knie ingetaped stond ik op de mat. Verder? Oh ja, hoe kan ik dat vergeten: de wereldtitel van Ruben Houkes [-60 kilogram]. Een unieke, totaal onverwachte prestatie en hem zeer gegund. Traditioneel is Nederland bij de mannen niet sterk in de laagste gewichtsklassen.”

Ab Krook, oud-schaatscoach: „Meest bijzonder was de wijze waarop Sven Kramer zich presenteerde bij het EK en WK allround [beide keren kampioen]. Over het hele jaar heeft hij aangetoond dat hij de beste is. Op wereldniveau is hij een klasse apart. Heel mooi om te zien was ook hoe Kramer in november eerst zijn wereldrecord op de vijf kilometer kwijtraakte aan Fabris [wereldbekerwedstrijd Salt Lake City] en dat een week later [Calgary] verbeterde en Fabris een paar seconden achter zich hield.”

Peter Bosz, oud-speler en technisch directeur voetbalclub Feyenoord:„Meest opvallende was dat Jong Oranje voor de tweede keer op rij het EK heeft gewonnen. Een heel knappe prestatie vanwege de druk van het spelen in eigen land en ook omdat het elftal geen uitzonderlijke talenten had. Voor mij was het iedere keer weer een mooi moment als een van die [nieuwe] spelers – Van Bronckhorst, De Cler, Makaay en Hofland – tegen me zei dat hij voor Feyenoord wilde gaan spelen.’’

Jacco Eltingh, voormalig proftennisser, bestuurslid spelersvakbond ATP: „Bij de Masters Cup in Sjanghai heb ik me bij de wedstrijd tussen Ferrer en Gasquet verbaasd over het ongelooflijk hoge tempo waarin werd gespeeld. Ik heb Federer afgelopen jaar natuurlijk diverse keren live zien spelen, maar dit ging zo snel dat het bizar was. Je vraagt je af hoe de ontwikkeling van het tennis verder gaat wat betreft handelingsnelheid, hard slaan en reactievermogen. Wat is fysiek haalbaar en welk type speler is in de toekomst de maatstaf?”