Win win win

Tussen zes kerstborrels, drie kerstdiners en evenzoveel kerstlunches door bleek er dezer dagen ook nog tijd voor een stukje kerstreflectie. Niet zozeer overdacht ik het voorbije jaar, alswel maakte ik mezelf op voor het komende. Iets minder dier eten, beloofde ik afgelopen maandag alvast. Mijn tweede goede voornemen voor 2008 is niet op dieet te gaan. En vandaag neem ik mij plechtig voor om volgend jaar vaker Aziatisch te koken.

Het fijne van resolutie nummer drie is dat die vlekkeloos te combineren valt met de andere twee. De Aziatische keuken is zo gevarieerd in smaken en kooktechnieken dat je vaak nauwelijks merkt of een gerecht vegetarisch is. Soms zitten stukken vlees of vis zelfs in de weg, bijvoorbeeld wanneer je van die heerlijk glibberige noedels tussen je lippen naar binnen wilt laten slipperen.

Daarnaast is – hoewel er zeker uitzonderingen zijn en je bijvoorbeeld de hoeveelheden olie waarin Chinezen wokken niet moet onderschatten – de Oosterse keuken lichter dan de Westerse. Met Aziatisch eten kun je je gewicht beheersen zonder dat je een of ander naar en kansloos dieet hoeft te volgen.

Laat ik vandaag maar meteen beginnen met zo’n win-win-win-recept: Japanse eiermie in een bouillon van shi-itakes. Ik durf er geen officiële gezondheidsclaims op te leggen, maar bij mij werkt-ie altijd uitstekend tegen het katerige gevoel dat je overhoudt aan dagenlang te veel eten, te veel drinken en te weinig frisse lucht. In plaats van groentebouillon zou je ook een pot paddestoelenfond kunnen gebruiken die je aanvult met water. In plaats van bleekselderij smaakt een handje peultjes ook goed in deze soep.

Dit heb je nodig:

700 ml groentebouillon

6 gedroogde shi-itakes (te koop bij Chinese winkels)

2 cm gemberwortel, in lucifers

3 eetlepels mirin (of een niet te droge sherry)

Japanse sojasaus

175 g Japanse eiermie

1 eetlepel geroosterde sesamolie

50 g wortel, in lucifers

2 stengels bleekselderij, in lucifers

2 lente-uitjes, in lucifers

1 vel nori (zeewier), gehalveerd en in dunne reepjes geknipt

Breng in een ruime pan de bouillon aan de kook. Voeg de shi-itakes, gember, mirin en 2 eetlepels sojasaus toe en laat 20 minuten zachtjes trekken. Kook de mie beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de noedels af onder stromend koud water, meng er de sesamolie door en maak nestjes mie in twee diepe kommen.

Schep een derde deel van de bouillon over in een klein pannetje en kook hierin de wortel en peultjes in 1-2 minuten beetgaar. Verdeel de wortel, peultjes en lente-uitjes over de kommen met mie. Snijd de shi-itakes in reepjes en verdeel over de kommen. Voeg de beide bouillons weer bij elkaar, proef en maak verder op smaak met sojasaus. Verdeel de hete bouillon over de kommen en bestrooi met nori.

Janneke Vreugdenhil

Vertel over jouw culinaire voornemens voor 2008 op nrcnext.nl/uitenthuis/koken