Wierook, mirre ende goud

Belgische bonbons in Turkse handen: het Turkse bedrijf Yildiz neemt voor 850 miljoen dollar Godiva over, de trots van de Belgische chocolade-export. De Belgische interim-regering staat niet eens op haar achterste benen. En waarom ook? Zoals zoveel Belgische bedrijven was Godiva al een filiaal van een buitenlandse eigenaar. Van Campbell Soup namelijk.

Een Amerikaanse eigenaar wordt ingeruild voor een Turkse. Het was al een beetje het verhaal in 2007 en het wordt het nog veel meer in 2008. Bedrijven uit de opkomende economieën zijn de kopers van westerse bedrijven. Geld genoeg, veroveringsdrift nog meer. Globalisering krijgt nieuwe karaktertrekken.

De eerste voor 2008 dienen zich aan. Deze week was er het gerucht dat de Indiase ICT-groeibriljant Wipro het Franse Cap Gemini (82.000 werknemers, omzet 7,4 miljard euro) wil overnemen. Niet onbelangrijk voor Nederland, want Cap Gemini kocht in 1992 de toen grootste Nederlandse automatiseerder Volmac.

In Nederland hebben buitenlandse kopers weinig te vrezen, maakte premier Balkenende op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie ten overvloede nog eens duidelijk. Simpelweg door geïrriteerd te reageren op de kritiek dat hij centralebankpresident Wellink en ABN Amro-topman Groenink een ontvangst had geweigerd. Nog voordat er bij ABN Amro in het openbaar sprake was van verkoop aan buitenlandse banken, was hij al bang beschuldigd te worden van protectionisme als hij zich zou bemoeien met de vorming van een nationaal kampioen. Balkenende zou geen druk uitoefenen op ING, hij had zelf toch ook de Italianen op hun vingers getikt om hun tegenstribbelen tegen de verkoop van Antonveneta aan ABN?

Daar hebben ze op de kerstborrels in Rome en Brussel om mogen lachen. Consortiumlid Santander, uit Spanje, heeft Antonveneta met een leuke winst direct terugverkocht aan de Italianen. En Fortis is de Brusselse politiek nog steeds zeer dankbaar voor de steun bij het dwarsbomen van een bod van ABN Amro op De Generale. Fortis moest winnen, en neemt nu een forse brok ABN Amro over.

Het feit dat, na de aanschaf van ABN Amro, een Chinese levensverzekeraar een belang nam van ruim 4 procent in Fortis deed in Brussel noch Den Haag stof opwaaien. Het past in de trend dat Arabieren en Chinezen volop belangen nemen in westerse banken. Nu nog afwachten hoe de reactie is als een hele bank het doelwit wordt van de nieuwe Wijzen uit het Oosten.

Vooralsnog is de boodschap: U bent van harte welkom in 2008.

Daan van Lent