Wie gaan het maken in 2008?

Het is weer die tijd van het jaar. De periode waarin de media, van papier tot digitaal, zichzelf genoodzaakt zien het voorbije kalenderjaar samen te vatten in een jaarlijstje. Wie van alle muzieklijstjes een gemiddelde opmaakt, mag concluderen dat de grootste winnaars LCD Soundsystem, M.I.A., Radiohead, Panda Bear en Kanye West zijn. Ook pop/r&b-meisje Rihanna staat overal bovenaan. Zelfs de meest ‘alternatieve’ blogs kunnen niet om de Jay-Z protégé en haar niet-uit-je-hoofd-te-krijgen single Umbrella heen. Behalve veel verkocht en gedraaid, is Umbrella ook veel gecoverd in 2007. Een van de mooiste versies van het nummer komt van het Engelse Mechanical Bride. In plaats van een beat voert een treurige piano de boventoon. En zelfs het in het originele stiekem ietwat idiote refrein (Umbrella, ella, ella, hey, hey?!?), klinkt opeens logisch. Ook de haast spookachtige stem van zangeres Lauren Doss blijft je de rest van de dag achtervolgen.

Ook wordt er momenteel veel vooruitgekeken. De entertainmentsite van de BBC komt begin volgende week met de ‘Sound of 2008’, de jaarlijkse voorspelling wie de bands en artiesten van het jaar gaan worden. Na een paar juiste voorspellingen – vorig jaar stond een toen nog onbekende Mika op één, het jaar ervoor was het Corinne Bailey Rae – mogen we concluderen dat de Britten goed zijn in het koffiedik kijken. Grote kanshebbers om de top 10 te halen, zijn dit jaar Santagold (het Amerikaanse antwoord op M.I.A.) en Duffy (de volgende Amy Winehouse).

www.myspace.com/mechanicalbride, www.bbc.co.uk/entertainment

    • Anke Meijer