Weekboek 52

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Woody Allen Foto AP Director Woody Allen attends a special screening of "Cassandra's Dream" hosted by the Cinema Society and DKNY Jeans at the Tribeca Grand Screening Room, Tuesday, Dec. 18, 2007 in New York. (AP Photo/Evan Agostini) Associated Press

De lijstjeslawine van 2007: een selectie

De eindejaarslijstjes tuimelen dezer dagen in lawinevorm over ons heen, maar het blijft een onweerstaanbaar grasduingenoegen waar slechts een nurkse ijspegel weerstand aan kan bieden.

Het Britse maandblad Prospect vroeg aan 50 medewerkers om na te gaan welke culturele evenementen, boeken, films, tv-uitzendingen, opera’s, concerten in 2007 respectievelijk overschat en onderschat waren. Boeken die als overschat worden getypeerd zijn: Ian McEwans On Chesil Beach (vaak genoemd), Harry Potter and the Deathly Hollows, V.S. Naipauls A Writer’s People, Khaled Hosseini’s A Thousand Splendid Suns en Miranda July’s No One Belongs Here More Than You. Grappig: Exit Ghost van Philip Roth wordt door de ene Prospect-medewerker ferm overschat genoemd en door de andere flink onderschat. In de categorie ‘onderschat’ kwamen onder meer Sandor Marai, Adam Thirlwell, Dave Eggers en een biografie van Kingsley Amis terecht.

Vrij Nederland liet in haar kerstspecial een aantal schrijvers uit binnen- en buitenland hun beste boek van 2007 kiezen. Dave Eggers’ raadt aan: Life Laid Bare waarin de Franse schrijfster en journalist Jean Hatzfeld ooggetuigenverslagen van de genocide in Rwanda optekende. Opvallend genoeg hebben Colin Thubron en Paul Theroux dezelfde favoriet: Stalins jeugdjaren van Simon Sebag Montefiore, ‘een prachtig portret van een ingenieus monster als jeugdige bankovervaller, vrouwenversierder en dichter’, aldus Theroux. Het lijstje van De Groene Amsterdammer richt zich eenvoudig op de beste tien boeken van 2007. Met voorspelbare titels als On Chesil Beach en Het Schervengericht, maar ook, verrassender, de laatste Harry Potter.

Dat laatste boek staat ook bij de beste vijfendertig van Die Welt, dat onder andere de internationaal niet erg lovend ontvangen verhalenbundel Pure Anarchie (Mere Anarchy) van Woody Allen tipt. De Morgen bracht ‘de boeken die u moet gelezen hebben’, waarbij Paul Scheffers Het land van aankomst bij veel recensenten hoge ogen gooide. Intussen verkoos het Franse weekblad Le Point zijn twintig beste boeken van het jaar en jawel, Patrick Modiano met zijn Dans le café de la jeunesse perdue prijkt op nummer één.

The New York Times verdeelde het fictie en non-fictie aanbod in twee lijstjes van vijf titels. Bovenaan de romanlijst staat Man Gone Down van Michael Thomas, een in Nederland grotendeels onopgemerkt gebleven debuut dat waarschijnlijk volgend jaar in vertaling bij uitgeverij Anthos zal verschijnen. Rajiv Chandrasekarans veelgeprezen Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone is volgens het gezaghebbende dagblad de beste non-fictie titel van het jaar.

Het eigenzinnigste lijstje komt van New York Magazine, dat onder andere de romans met het beste voornaamwoord koos (Then We Came to the End, Joshua Ferris), waarin het grappigst verdriet en woede wordt beschreven (The Gathering, Anne Enright), en het meest mathematische gebruik wordt gemaakt van linzen, ‘oftewel, de beste historische roman’ (The Indian Clerk, David Leavitt). (DL / RK)

Karel van het Reve-boot brengt weinig op

Bij het Leidse antiquariaat AioloZ vond vorige week de veiling plaats van spullen uit de nalatenschap van de schrijver en slavist Karel van het Reve. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Karel van het Reve. Onder meer werd het kajuitzeiljacht de Marius, zo geheten omdat van het Reve het schip ooit aanschafte met de honoraria van Marius wil niet in Joegoslavië wonen, te koop aangeboden. Schrijver, vriend van Van het Reve en P.C. Hooftprijswinnaar Maarten Biesheuvel trad daarbij op als veilingmeester. Toch bleef de verwachte opbrengst onder de maat. Het schip haalde slechts 1.200 euro, ondanks aandringen van Biesheuvel. De Marius werd uiteindelijk gekocht door een Groen Links-gemeenteraadslid. De persoonlijke voorwerpen en een aantal boeken brachten bijna 10.000 euro op. Volgend voorjaar komen er meer schatten uit de boekencollectie-Van het Reve ter veiling. (DL)

Robert Ammerlaan verlaat Bezige Bij in 2009

De directeur van uitgeverij De Bezige Bij Robert Ammerlaan zal in de loop van 2009, het jaar waarin hij 65 wordt, zijn functie neerleggen, zo vertelde hij aan de Volkskrant.

Ammerlaan, die in 1999 bij de uitgeverij aan de slag ging, maakte van het verlieslijdende De Bezige Bij een uitgeverij die hoge omzetten boekte: zo wordt 2007 naar verwachting afgesloten met een omzet van 22,5 miljoen euro. Ammerlaan breidde het fonds uit met een aantal vooraanstaande auteurs uit binnen- en buitenland, onder wie John Irving, Philip Roth, Marcel Möring, Erwin Mortier, Charlotte Mutsaers, Gerrit Komrij en Jan Siebelink. (DL)

Website van de week: fimoculous.com/year-review-2007.cfm

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen: een lijst met heel veel jaarlijstjes. Fimoculous.com beperkt zich tot de Amerikaanse media, en verzamelde naast boekenlijstjes (onder andere de top tien boeken-die-niet-meer-in- druk-zijn van bookfinder.com) ook de in gedrukte en digitale media verschenen jaarlijsten van de beste auto's, gebouwen, reclames, films, quotes, woorden, sporters, bigfootverhalen, babynamen, en nog veel meer. (RK)

Met medewerking van Dirk Leyman en Reinier Kist