VS steunen gesprekken met Talibaan

De Verenigde Staten steunen onderhandelingen met Talibaanvertegenwoordigers zolang die geen banden onderhouden met Al-Qaeda en de Afghaanse grondwet aanvaarden. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Kabul, William Wood, gisteren verklaard.

Tot dusverre wilden de VS niets weten van onderhandelingen met de radicaal-islamitische groep die zij in 2001 uit de macht verdreven. De Afghaanse president Hamid Karzai zei onlangs tegen de Amerikaanse tv-zender CNN dat de VS hem verhinderden vredesonderhandelingen met de Talibaan te beginnen. Karzai zelf heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een dialoog met de Talibaan om hen te overreden de wapens neer te leggen en tot zijn regering toe te treden. De Talibaanopstand is een groeiend probleem in Afghanistan, en van diverse zijden groeide kritiek op de VS wegens hun weigering – tot dusverre – de mogelijkheden van een politieke oplossing te onderzoeken.

De uitspraak van Wood op een persconferentie in Kabul volgde op de uitzetting van twee Europese diplomaten door de Afghaanse autoriteiten omdat zij gesprekken hadden gevoerd met de Talibaan in de zuidelijke provincie Helmand, een belangrijk bolwerk van de Talibaanopstand. Volgens een woordvoerder van president Karzai waren ze betrokken bij activiteiten die niet tot hun taak behoorden.

Wood zei gisteren dat de VS voorstander zijn van een „serieus verzoeningsprogramma met die elementen van de Talibaan die bereid zijn de grondwet te aanvaarden en het gezag van de gekozen regering” van president Karzai. Hij sloot alleen leden van de Talibaan „met een nauwe connectie met Al-Qaeda” uit „omdat Al-Qaeda een internationaal gevaar is”.

Wood zei ook dat het Afghaanse besluit om de twee Europese diplomaten, hoge functionarissen van de Verenigde Naties en de Europese Unie, uit te zetten het resultaat leek te zijn van een „misverstand” en gebrek aan coördinatie met de Afghaanse regering. Hij zei dat de VS niet waren betrokken bij deze zaak. Hij had er echter alle vertrouwen in dat de EU en de VN met de beste bedoelingen handelden. De gouverneur van de provincie Helmand beschuldigde de twee er juist van met rebellen te hebben gepraat die zelfmoordaanslagen organiseerden.

Volgens een woordvoerder van de VN doen alle betrokken partijen hun best deze kwestie op te lossen. (AP, Reuters)