Voorsprong oppositieleider

De presidentsverkiezingen in Kenia zijn, zoals verwacht, een nek-aan-nek race geworden tussen de twee belangrijkste kandidaten, de zittende president Mwai Kibaki (76) en de oppositieleider Raila Odinga (62).

Peilingen bij de stembureaus en na de eerste tellingen geven Odinga een kleine voorsprong. Maar het verschil is zo klein, dat geen van de kandidaten de overwinning durft te claimen.

Ook zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen bij de zetelverdeling in het parlement. Zo zou Nobelprijswinnares Wangari Maathai haar zetel kwijt zijn, evenals vice-president Moody Awori, minister van Volksgezondheid Paul Sang en minister van Informatie Mutahi Kagwe.

De opkomst was opvallend hoog. Naar verwachting heeft meer dan 70 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. De verkiezingsdag, met soms eindeloze rijen wachtenden voor de stembureaus, is relatief rustig verlopen.

Volgens Hussein Ali, hoofd van de politie, komt de echte test als de definitieve uitslag bekend wordt. „De test voor onze democratische volwassenheid is de post-verkiezingsperiode en hoe we ons dan gedragen”, aldus Ali. „We vertrouwen op de grootmoedigheid van de winnaars. En voor de verliezers... jullie kunnen het een andere keer proberen.”

Juist doordat het verschil zo klein is – wat het aantrekkelijk maakt om te frauderen – dreigt de spanning tussen de partijen en bevolkingsgroepen toe te nemen.

Verkiezingswaarnemers zijn positief over de manier waarop de verkiezingsdag is verlopen. Volgens Alexander graaf Lambsdorff, die namens de Europese Unie toezag op de verkiezingen, zijn er „geen bewijzen gevonden van fraude”. Maar hij waarschuwde dat nog niet alle stemmen waren geteld en nog niet alle reacties van waarnemers waren binnengekomen. Ook de Amerikaanse regering heeft positief gereageerd op de verkiezingen en roemde de hoge opkomst. (AP, Reuters, AFP)