Volgend jaar kouder

Met een in kracht toenemende zuidwestenwind wordt de komende dagen vochtige en vrij zachte lucht aangevoerd. De temperatuur ligt zowel overdag als ’s nachts een aantal graden boven normaal. Op oudjaarsdag komt er boven Scandinavië een hogedrukgebied tot ontwikkeling en aan de oostelijke flank hiervan kan vrieskou langzaam naar het zuiden zakken. Vanaf het nieuwe jaar wordt het ook in Nederland kouder met temperaturen (ruim) onder normaal.

Vanavond neemt vanuit het westen de bewolking toe. Het wordt niet kouder dan 3 graden in Zuid-Limburg en 6 graden aan zee. Ook de wind waait stevig en bereikt langs de kust af en toe kracht 7. In de loop van de nacht gaat het vanuit het westen regenen.

Morgenochtend trekt de regen snel naar Duitsland weg. Ondanks flink wat bewolking is er ook af en toe ruimte voor de zon en op een enkel buitje na blijft het droog. Pas aan het eind van de middag komen er meer buien. Het blijft stevig waaien en in de middag wordt het een graad of 8.

Zondag valt er nog een enkele bui, maar geleidelijk wordt de buiigheid onderdrukt door een hogedrukgebied ten westen van Nederland. De wind draait naar het noordwesten en neemt af. In het nieuwe jaar draait de wind naar het (noord)oosten. De temperatuur gaat omlaag en vooral ’s nachts en ’s ochtends vriest het op steeds meer plaatsen.