Vliegend tapijtje maken is mogelijk

Vliegend tapijtje maken is mogelijk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het is mogelijk om een ‘vliegend tapijt’ te maken. Dat schrijven natuurkundige Lakshminarayanan Mahadevan van de Harvard universiteit en zijn collega’s in het vakblad Physical Review Letters. Een tapijt zo groot en sterk dat het mensen kan vervoeren, blijft volgens hen voorbehouden aan ‘het domein van de magie, de mystiek en het virtuele’. Maar een klein tapijtje, tien centimeter lang en een tiende millimeter dik, moet zichzelf de lucht in kunnen tillen en kunnen gaan vliegen, zo schrijven zij. De crux is dat het tapijtje uit zichzelf voortdurend moet rimpelen – in dit geval met een frequentie van 10 Hz en met uitslagen van een kwart millimeter. Door die rimpelingen bouwt zich tussen het tapijt en de ondergrond genoeg luchtdruk om een opwaartse kracht te bewerkstelligen. In de lucht laten de rimpelingen, als ze netjes van de ene naar de andere kant van het tapijt trekken, het tapijt voortbewegen.