‘Ukraine’, klonk het. ‘For snowlovers.’

Sinds ik in het bezit ben van een harddiskrecorder zie ik haast nooit meer een reclame. Ik kijk alleen maar naar programma’s die ik heb opgenomen en spoel reclames door. Maar deze week zag ik tijdens een zeldzaam zapmoment (zappen, zó 2007) een intrigerend reclamespotje.

Het leek een reclame voor een standaard skigebied, maar de voice-over sprak vreemde, ietwat steenkolen-Engelse teksten uit. ‘Frank people. Warm hearts. Entirely near you.’ Welk skigebied afficheerde zich met de eerlijkheid van de lokale bevolking? Vast niet Zwitserland of Oostenrijk. De bewoners werden in het filmpje uitgebreid getoond; vrolijke luitjes met ronde gezichten, die in een après-skihut op grote houten pannen trommelden. Nee, zeker geen Zwitsers. Ik wachtte op het eind van het spotje. ‘Ukraine’, klonk het. ‘For snowlovers.’

Via mijn broer, de Oostblokexpert, weet ik dat Oekraïne een heel geschikt vakantieland is als je graag over slechte wegen rijdt, versierd wil worden door tien knappe blonde meisjes per dag (dit geldt alleen als je man bent), als je houdt van steden die zowel Lviv als Lvov heten, of als je geïnteresseerd bent in de resten van Tsjernobyl.

Ik wist echter niet dat Oekraïne een skigebied in opkomst was. Maar dat is het wel, als je de twee websites over skiën in Oekraïne mag geloven. Er zijn bergketens die licht afschrikwekkende namen dragen als Drahobrat, Bukovel en Mount Trostyan, en skigebiedbeheerders annex schaapherders die tot het Hutsul-volkje behoren.

De websites over skiën in Oekraïne kan ik iedere skiliefhebber, en eigenlijk iedereen, van harte aanraden. Zij zijn bijzonder, want ontzettend eerlijk. Tja, dat krijg je na al dat communisme. Dan weet een land niet hoe het zich middels leugens over heerlijk eten en altijd mooi weer moet aanprijzen bij bezoekers.

‘The infrastructure may at times be irritating (or worse)’, vertelt www. tryukraine.com, ‘but Carpathian villages often have a special charm that at least partially makes up for any inconveniences.’ Vooral dat ‘at least partially’ vond ik zo eerlijk dat het bijna ontroerend was.

Op www.skiukraine.com zingt men ook de lofzang over de Karpaten: ‘The Ukrainian Carpathians are one of the least developed regions of Europe,’ vertelt de site wervend. ‘However, mobile phones are very popular, and villagers have had televisions for years!’ Wat Borat voor Kazachstan gedaan heeft, doet skiukraine.com voor Oekraïne.

Frank people, die Oekraïners. Als ik kon skiën, ging ik er nu heen.