Twee stemmen van één man

cd pop The Killers Sawdust *** The Killers: Stardust

cd pop

The Killers Sawdust ***

Sawdust, de verzameling ‘b-sides & rarities’ van The Killers, is inderdaad: een collectie alternatieve versies van bekende nummers (Mr.Brightside) en niet eerder op album verschenen liedjes. Maar om twee redenen is Sawdust toch meer dan dat. Een daarvan is de versie van Shadowland, het nummer van Joy Division (zoals gebruikt door Anton Corbijn in Control), dat hier een onverwacht luchtig ‘aa-uh, aa-uh’-koortje kreeg.Maar de voornaamste reden heet Lou Reed. De manier waarop Killers-zanger Brandon Flowers en Lou Reed hier samen de twee stemmen van één man lijken voort te brengen, de ene jong en de andere oud en haperend, is indrukwekkend. Ook de vorm van dit nummer, Tranquilize is ongewoon: zoekender en weifelender dan de doorgaans geramde liedjes die Flowers en de zijnen graag maken.

Er zit wat onbeholpen tachtigers-disco bij (Where The White Boys Dance), maar ook een stevig nummer als Leave The Bourbon On The Shelf, dat het waard was om aan de vergetelheid te ontrukken. The Killers zijn veelzijdiger dan ze deden voorkomen – zeker als Lou Reed mag helpen.

    • Hester Carvalho