Toch geen extreme reality

1. De Grote Donorshow (BNN)

2. Beperkt Houdbaar (VPRO)

3. Babyboom (NCRV)

Met kop en schouders steekt De Grote Donorshow boven de andere tv-momenten van 2007 uit. Ik twijfelde geen moment aan de echtheid van de show. Er valt aan smakeloosheid voldoende te consumeren om te berusten in weer een extreem ‘reality’-programma – want hoe ethisch zijn alle make-overprogramma’s? In de voorhoede van dit team wereldverbeteraars schittert dan ook de chirurg die de vagina van filmmaakster Sunny Bergman inspecteert op overbodige flapjes en rimpels in de documentaire Beperkt Houdbaar.

De Donorshow mondde uit in een lesje beschaving, de collectieve zwangerschapstest in Babyboom zette het ethisch peil terug op nul. Toen honderd stellen begonnen te hannessen met hun zwangerschapstest kon je alleen maar hopen: laat ook dit programma een hoax zijn.

Olga van Ditzhuijzen