Serieuze vertolking van deuntjes bij computergames

cd games

C64 Orchestra: Run 10

(Rounder, distr. Munich) ****

De primitieve, naar plastic klinkende muziekjes bij oude computergames zijn al een tijdje onderhevig aan een opleving met cult-achtige eigenschappen. De beroemdste oude computer van allemaal, de Commodore 64, was goed voor pittige klanken die de aandacht bij spelletjes als International Karate en Master Of Magic moesten houden.

Om die emancipatie te voltooien zijn hier tien van die legendarische wijsjes bewerkt voor een heus orkest, nou ja, een twaalfmans ensemble dat is samengesteld uit leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble. In hun vertolking klinken de melodieën van Jeroen Tel en Rob Hubbard, op vijftienjarige leeftijd als gamecomponisten in deze wereld verzeild geraakt, als transparante, volwassen en scherp afgebakende ensemblestukken.

De repetitieve elementen, bij de originelen een link met dance, verwijzen hier vooral naar de latere muziek van minimal-componist Philip Glass en dat is dan weer jammer. Maar het blijft verrekt leuke muziek, ook in de originele vorm zoals bijgeleverd op de tweede cd. De boel is met passend gevoel voor nostalgie verpakt.