Rufus Wainwright maakt brave grapjes

cd pop

Rufus Wainwright: Rufus does Judy at Carnegie Hall (Universal) ***

Rufus Wainwright heeft een stem die je optilt. Die zich ongemerkt onder je vleit en je in een zwaai de lucht in zwiept. Een stem met zoveel kracht dat hij is opgewassen tegen de bombarie van een 36-koppig orkest. Want dat is de achtergrond waartegen Wainwright het concert ‘Rufus does Judy at Carnegie Hall’ gaf. In Carnegie Hall speelde hij de nummers van de plaat Judy in Carnegie Hall die Judy Garland in 1961 opnam, op een avond die bekend werd als de ‘greatest night in showbizz history’.

Het was Wainwrights droom deze avond te laten herleven, en hij deed dat de afgelopen jaren zeven keer met een orkest, zijn moeder Kate McGarrigle en zijn zus Martha Wainwright – gekleed in Viktor&Rolf. De weerslag hiervan is nu verschenen op een cd die laat horen dat Wainwright zwelgt in nummers als Come Rain Or Come Shine, You Go To My Head en Over The Rainbow. Hij zingt mooi, maar de begeleiding van de 36 muzikanten is dik aangezet. Zo krijgt de muziek de stijl van een Amerikaans showorkest, en dat past niet echt bij de eigenzinnige Wainwright– die hier op zijn beurt, voor het Carnegie-publiek bravere grapjes maakt dan we doorgaans in Nederland van hem horen.