Overslag Rotterdam naar recordhoogte

De overslag in de Rotterdamse haven heeft met 406 miljoen ton goederen dit jaar een nieuw record bereikt. De explosieve groei kwam vooral tot stand door de overslag van bijna 11 miljoen containers en de toegenomen vraag naar stookolie, wat de reputatie van Rotterdam bevestigt dat het met Singapore en Houston de belangrijkste oliehaven ter wereld is. „We hebben kwantitatief een uiterst succesvol jaar gehad”, zei algemeen directeur van Havenbedrijf Rotterdam Hans Smits vanochtend tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Tegelijkertijd benadrukte Smits dat de groei van Rotterdam niet ongeremd door kan gaan. In dat opzicht baart de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven, die qua capaciteit volledig tegen zijn grenzen aanloopt, Smits grote zorgen.

De aanleg van de Tweede Maasvlakte, waarvoor het havenbedrijf volgend jaar definitief het groene licht hoopt te krijgen, is van cruciaal belang voor Rotterdam om verder te kunnen expanderen. Maar ook de exploitatie van de Betuwelijn, waarop in 2008 vier containertreinen per uur kunnen gaan rijden, moet verlichting geven om de goederen uit de haven naar hun plaats van bestemming te brengen. Ook de ingebruikname in 2008 van een nieuwe containerterminal op de Maasvlakte geeft wat ruimte betreft de nodige lucht.

De vooruitzichten van de haven blijven volgens Smits gunstig. De investeringshausse, ook in milieu en veiligheid, neemt in 2008 verder toe en Smits verwacht een groei van de goederenoverslag met 4 procent naar 420 miljoen ton. De containeroverslag neemt toe met 10 procent, waardoor Rotterdam de grootste containerhaven van Europa blijft.