Oud & nieuw In suriname

Tweeënhalf jaar woonden Donna (12), Momo (10), Sigi (6) en Rover (8) in Suriname. Oud & Nieuw vierden zij daar anders.

© Jorgen Krielen / Amsterdam, 19-12-2007 / Kinderen Marks houden van vuurwerk. Krielen, Jorgen

Als ik over Oud & Nieuw begin schreeuwt Rover: „ Washi! Je gooit water met kruiden over je heen. En er zitten ook bloemen in.” „Ja, dat giet je over je hoofd uit een kalebas”, vult Momo aan. Donna legt uit dat mensen in Suriname zo hun lijf wassen om schoon het nieuwe jaar in te gaan. „Dat doe je ook bij bigi-yari, de grote verjaardag, als je 5, 10, of 15 wordt. Dan heb je ook een washi.”

Vader Didi legt uit dat je met washi ook je ziel schoonmaakt en niet alleen het lichaam. En moeder Mirjam vertelt dat op hun erf een man woonde in een oude auto. Tijdens de jaarwisseling stak hij superrotjes aan om de boze geesten te verjagen. „Bombol heten die knallers” weet Rover. „Oren dicht!”

Momo vertelt wat echt anders is: „In Suriname dansen we uren en vieren feest. Wekenlang is er elke avond vuurwerk. Niet zo als in Nederland waar je pas drie dagen eerder wat mag afsteken.” Daarop zegt Donna zelfverzekerd: „Ik ga dat hier ook doen! Dat is een feit!” Ze zucht: „Het verschil is dat het in Suriname altijd lekker warm is.”

Tenslotte mompelt kleine Sigi: „Ik weet van niks meer. Oudjaar was ik te moe en toen ging ik slapen.”

Ine Poppe