Moslims folderen tegen ‘lasterwerk’

De Nederlandse tak van de islamitische beweging Hizb ut Tahrir (Partij van de bevrijding) roept op tot het ondertekenen van een petitie tegen „lasterwerk van de islam”. Hizb ut Tahrir richt zich tegen „hen die proberen onze heiligdommen te vernederen”. Volgens een woordvoerder gaat het daarbij om ondermeer PVV-voorman Geert Wilders en Ehsan Jami, voorzitter van een comité voor ex-moslims. Beiden hebben gezegd anti-islamitische films te willen maken.

In een brief die deze week huis-aan-huis is verspreid in verschillende wijken van grote Nederlandse steden, zegt Hizb ut Tahrir te hopen dat „moslims zich [...] zullen bewegen om de symbolen van Allah te eren. [...] Het stilzwijgen wanneer uw Koran vernederd wordt kan door sommige mensen begrepen worden als een teken van acceptatie.” De beweging wil de handtekeningen aanbieden aan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA).

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stelt in een recent rapport dat Hizb ut Tahrir op korte termijn een „islamitisch kalifaat” wil vestigen, „waarvoor men eventueel geweld [wil] gebruiken als dat echt nodig is, maar dat nu nog niet opportuun wordt geacht”.

Volgens Okay Pala, die Hizb ut Tahrir in Nederland vertegenwoordigt, zweert de beweging geweld af. „Anders waren we toch al lang verboden?” Paya denkt niet dat radicaliserende moslims de tekst van de petitie kunnen lezen als oproep tot geweld. „Het staat niet in de tekst, wij vragen om handtekeningen, niet om geweld.”

De brief verwijst lezers naar de website van de campagne ‘Halt! Tegen het lasteren van Islam!’ waar zij hun steun kunnen betuigen. De website telde rond het middaguur bijna 2.800 reacties. De beweging zegt ook op straat tienduizenden handtekeningen verzameld te hebben.

Vorig weekend is in Amsterdam en Rotterdam begonnen met het bezorgen van de brieven. Daarna is in „geselecteerde wijken” in onder meer Utrecht, Breda, Eindhoven en Den Haag bezorgd. Pala wil niet kwijt hoeveel mensen bij de bezorging – „een grote campagne” – betrokken waren.

De AIVD omschreef Hizb ut Tahrir in het recente rapport Radicale dawa in verandering als een beweging die „bijzonder heimelijk opereert en een cellenstructuur kent met een bijna militaire hiërarchie”. Volgens Pala is dit onjuist, maar hij wil niet zeggen hoeveel leden de organisatie in Nederland telt.

Lees de tekst van de petitie via nrc.nl/binnenland