Mijlpaal in de tv-geschiedenis

Stellenbosch: iets te afstandelijk, niet meeslepend. Foto Jaap Vrenegoor Stellenbosch NPS, VARA, VPRO, Motel films. 2007. Credit foto: Jaap Vrenegoor, naamsverm. verplicht Op de foto Monic Hendricks als Betty Keppel en Maurice Carpede als David Verweij Vrenegoor, Jaap

1. De Grote Donorshow (BNN)

2. Stellenbosch (NPS / VARA / VPRO)

3. Het nieuwe volkslied (VPRO)

Televisiemomenten zijn momenten die door de televisie worden gecreëerd. Dus geen jumpende ministers, ijdele advocaten die een persconferentie geven, of een prinses die de volksaard niet kan vinden. Wel: De Grote Donorshow, een mijlpaal in de Nederlandse tv-geschiedenis. In de studio floepte het werklicht aan en na een stilte zei Patrick Lodiers dat er natuurlijk geen sprake was van een echte show. Briljant bedrog.

Stellenbosch was iets te afstandelijk om meeslepend te zijn, maar Anne-Wil Blankers liet dwars door alles heen het verdriet zien van een vrouw die haar man verliest.

Het nieuwe volkslied valt in de categorie leedvermaak: de VPRO laat voor het eerst een show maken door Endemol en wordt prompt bedot door Frans Bauer die wint met een allang bestaand lied.

Henk van Gelder