Kwetsbaar Ajax geeft in slotfase weer punten weg

Ajax 2 FC Twente 2

Ruststand 1-0. 31. Huntelaar 1-0, 60. Huysegems 1-1, 76. Huntelaar 2-1, 90+3. N’Kufo 2-2. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 50.500.

Ajax gaat in de komende transferperiode ongetwijfeld verder zoeken naar een opvolger voor de deze zomer naar Real Madrid vertrokken spelmaker Wesley Sneijder. Zeker nu Ismail Aissati zijn contract verlengt bij PSV. De bekerhouder zou er ook goed aan doen een atletische, ervaren centrale verdediger aan te trekken. Na de blamage tegen Excelsior (2-1 nederlaag), bleek Ajax in defensief opzicht gisteravond in het treffen met FC Twente opnieuw uiterst kwetsbaar. In de laatste minuut kwam de ploeg van trainer Fred Rutten nog verdiend langszij.

De vacature van de gestopte Jaap Stam wordt vooralsnog opgevuld door jonge krachten, van wie John Heitinga met zijn 24 jaar de oudste is. Jan Vertonghen (20), Gregory van der Wiel (19) en Thomas Vermaelen (22) zijn de overige alternatieven. De laatste twee waren overigens niet inzetbaar voor het duel met FC Twente wegens blessures. Trainer Adrie Koster gaat ervan uit dat zij in de tweede seizoenhelft de defensieve problemen oplossen waarmee Ajax vrijwel wekelijks wordt geconfronteerd.

De interim-coach geeft toe dat de verdediging van zijn elftal het vooral moeilijk heeft bij tegenstanders met beweeglijke spitsen met veel loopvermogen. Blaise N’Kufo had FC Twente gisteravond al in de derde minuut op voorsprong moeten brengen. Geheel vrijgelaten door de defensie van Ajax schoot hij een voorzet van Eljero Elia echter naast. Koster: „Als Vertonghen en Van der Wiel weer inzetbaar zijn, zal de organisatie verbeteren. Er ontbreekt een goede coaching. Dat verwacht ik eveneens van Edgar Davids. Als hij weer wedstrijdfit is (Davids brak in de voorbereiding op het seizoen zijn been, red.), zal hij in defensief opzicht zijn steentje bijdragen. Hij is op dit gebied nu al goed bezig op de training.”

Het is tekenend voor de talenten in de verdediging van Ajax dat Jaap Stam nog niet zo lang geleden in Ryan Donk zijn opvolger zag. De voetballer van AZ kreeg in het najaar een terugslag en vertoeft nu op de bank. Heitinga was gisteravond belast met de bewaking van N’Kufo, Vertonghen had een vrije rol. De door technisch directeur Martin van Geel bewierookte Belg heeft beslist kwaliteiten voor de opbouw, maar in defensief opzicht lijkt het voor hem nog wel eens te snel gaan. De naar Chelsea vertrokken trainer Henk ten Cate posteerde Vertonghen voor het eerst centraal in de verdediging, maar durfde hem in belangrijke wedstrijden op die positie niet in te zetten.

Bij RKC bewees Vertonghen vooral een middenvelder te zijn. Op die positie scoorde hij vorig seizoen als huurling een doelpunt tegen zijn eigenlijke werkgever, hetgeen Ajax achteraf de titel kostte. Vertonghen kent de geruchten dat Ten Cate hem dat nooit heeft vergeven.

Heitinga is vooral sterk als defensieve middenvelder. Die taak werd gisteren noodgedwongen uitgevoerd door Gabri. Het is een raadsel waarom Ronald Koeman zijn oude pupil Heitinga nu naar Valencia wil halen. Waarschijnlijk niet als centrale verdediger. De vleugelverdedigers van Ajax, Urby Emanuelson en George Ogararu, konden hun offensieve aspiraties vergeten door de aanwezigheid van de flankspelers bij Twente, Romano Denneboom en Elia. Kort nadat Karim el Amahdi opnieuw een kans miste op een voorsprong voor Twente, was het koningsschutter Klaas Jan Huntelaar die het verschil maakte. Na aangeven van Siem de Jong schoot hij de bal niet eens hard maar wel zuiver achter doelman Sander Boschker: 1-0.

Na een uur spelen pleegde Twente-trainer Fred Rutten een gewaagde wissel. Hij ruilde de verdedigende middenvelder Wout Brama in voor aanvaller Stein Huysegems. Het beoogde effect kwam uitgerekend van de voet van de Belg. El Amahdi speelde een pass van N’Kufo in één keer in het strafschopgebied, waarna Elia en Huysegems plotseling vrij stonden voor Stekelenburg. De Ajax-doelman tastte ook nog eens mis, waarna Huysegems de gelijkmaker aantekende. De oud-speler van AZ en Feyenoord had Twente ook op voorsprong moeten zetten maar het geluk lachte alleen Ajax toe. Een vrije trap van Huntelaar werd door Edson Braafheid in de muur van richting veranderd en Boschker was kansloos: 2-1. Twente gaf niet op en ontketende een slotoffensief. In de extra tijd scoorde N’Kufo de gelijkmaker.

Koster was ontgoocheld. „Na de nederlaag tegen Excelsior is het triest dat we in de laatste minuut twee punten weggeven. Het is aan de kop van de ranglijst steeds stuivertje wisselen. Daarom kunnen we elk punt gebruiken. Hopelijk winnen we zondag wel van VVV.”