Komt er eindelijk redding?

Het einde van de televisieseries Lost en Heroes was niet zoals het had moeten zijn. Heroes sloot zijn eerste seizoen af met een haastige rondgang langs te veel verhaallijnen en personages zodat het leek alsof je met fast forward door de aflevering raasde. Lost sloeg het einde over met een flauw stapje vooruit in de tijd.

De televisieserie Heroes gebruikte 23 afleveringen om rustig een wereld te schetsen waarin tientallen ‘gewone’ mensen los van elkaar ontdekken dat ze supereigenschappen hebben. Bovendien blijken ze de wereld te kunnen redden. Heroes wisselde zulke grote thema’s af met zelfspot. Zoals de man die als Superman door de lucht kan vliegen maar zijn zolen brandt bij een landing op blote voeten.

Na al dat grondwerk bleek één aflevering te kort om alle draadjes aan elkaar te knopen.

Lost is ook zo’n Amerikaanse dramaserie die het verhaal traag, meeslepend en gecompliceerd vertelt. Net als Heroes met een grote groep hoofdpersonen – dit keer overlevenden van een vliegramp op een afgelegen eiland. Lost bereikte onlangs na 22 delen het einde van het derde seizoen waarin veel overhoop was gehaald. Komt er eindelijk redding, zijn de overlevenden in werkelijkheid dood en is het eiland een soort hel?

De door Lost gekozen uitweg in de slotaflevering is een plotselinge stap vooruit in de tijd en het verplaatsen van enkele hoofdpersonen naar Los Angeles, daarmee implicerend dat de reddingsactie was geslaagd. Dat was een teleurstelling want je kreeg daar niets van te zien en er werd niets verklaard van al die raadsels waar de serie voortdurend mee speelt. Bovendien weet je dat de actie terugmoet naar het eiland, want de makers hebben bekendgemaakt dat ze tot 2010 doorgaan met de serie.

Lost en Heroes moet je geconcentreerd volgen. Even een los deeltje kijken zoals bij House of CSI gaat niet. Daarom is het jammer dat de makers denken dat ze net als een doorsnee soap moeten eindigen met iets van een ontknoping of cliffhanger. Het lijkt wel of het verhaal de makers uit de handen glipt. Misschien stoppen ze er zo veel in dat zelfs een heel team van schrijvers het spoor bijster raakt. De start van het tweede seizoen van Heroes in de VS viel zo tegen, dat bedenker Tim Kring snel publiekelijk beterschap beloofde.

Het blijft een zegen dat Amerikaanse series bijna zonder vertraging in Nederland te volgen zijn. De enige die zelfs een erkend meesterwerk als The Sopranos blijft uitstellen is de Publieke Omroep. Nu is de serie weer verplaatst naar maart 2008, twee jaar nadat het in de VS is uitgezonden. Klagen heeft geen zin meer, we kopen de dvd wel die al lang in de winkels ligt. Het einde van The Sopranos schijnt wel briljant te zijn – meer zeg ik niet, zodat iedereen het de komende tijd zelf kan zien.