Kettingreactie bracht klimaat 55 mln jaar geleden uit balans

Kettingreactie bracht klimaat 55 mln jaar geleden uit balans

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Oplopende temperaturen hebben 55 miljoen jaar geleden geresulteerd in een uit de hand gelopen broeikaseffect. Dat blijkt uit een publicatie van wetenschappers van de Universiteit van Utrecht, in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Appy Sluijjs, Henk Brinkhuis en Jaap Sinninge Damsté bestudeerden boorkernen uit de zeebodem voor de kust van New Jersey, een plaats waar sediment in hoog tempo is afgezet, zodat de tijd als het ware wordt uitgerekt. Uit het voorkomen van onder andere de alg Apestodinium maken zij op dat de temperatuur 55 miljoen jaar geleden ging oplopen, mogelijk als gevolg van grootschalig vulkanisme. De opwarming loopt daarna uit de hand doordat grote hoeveelheden broeikasgas in de atmosfeer terecht komen, misschien doordat methaanijs is vrijgekomen uit de zeebodem. De kiem voor de opwarming lag mogelijk in grootschalig vulkanisme op de grens tussen Groenland en Europa. Deze landmassa’s splitsten zich onder invloed van dat vulkanisme op.