Israël: gebruik van clusterbommen legaal

Door een onzer redacteuren

Tel Aviv. Het afvuren van duizenden clustergranaten door Israël tijdens de Libanese oorlog in de zomer van 2006 was niet in strijd met het internationaal recht. Tot die conclusie is een intern militair onderzoek onder leiding van brigadegeneraal Avihai Mandelbit deze week gekomen. In Zuid-Libanon zijn sinds de oorlog midden augustus eindigde 36 mensen om het leven gekomen en meer dan 220 mensen gewond door de ontploffing van clustermunitie. Volgens de Verenigde Naties en mensenrechtengroepen bevatten de clusterbommen die tijdens de oorlog door Israël werden afgevuurd ten minste vier miljoen bommetjes waarvan zeker een kwart niet onmiddellijk tot ontploffing kwam. Officieren die de orders hebben gegeven de clustergranaten tijdens de Libanese oorlog te gebruiken zullen als gevolg van de bevindingen van generaal Mandelbit niet gerechtelijk worden vervolgd.