Israël doodt 8 Palestijnen, gesprek hervat

Enkele uren na een nieuwe ronde van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een vredesregeling hebben Israëlische militairen vannacht een lijfwacht van een Palestijnse onderhandelaar doodgeschoten.

Dat gebeurde tijdens een operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het leger heeft zijn activiteiten in dit door de Palestijnse president Mahmoud Abbas bestuurde gebied beperkt tegen de achtergrond van de vorige maand in Annapolis gelanceerde vredesonderhandelingen. Vannacht stuurde het echter een eenheid naar een voorstad van Ramallah, waar Abbas zetelt, om een lijfwacht op te pakken van ex-premier Ahmed Qureia die volgens het leger was betrokken bij gewapende activiteit tegen Israël en wapenleveranties aan andere militanten. Volgens het leger opende hij het vuur en werd hij gedood bij een schotenwisseling. Palestijnse veiligheidsbronnen ontkenden dat de lijfwacht het vuur had geopend. Ex-premier Qureia, de belangrijkste onderhandelaar naast president Abbas zelf, reageerde niet meteen.

In de Gazastrook, waar het moslimfundamentalistische Hamas aan de macht is, werden gisteren zeven Palestijnen gedood bij Israëlische luchtaanvallen en grondacties. De Israëlische strijdkrachten hebben hun gewapende acties tegen militairen van Hamas en het kleinere Islamitische Jihad de laatste tijd scherp opgevoerd in een poging een einde te maken aan Palestijnse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Daarbij zijn inmiddels tientallen Palestijnen gedood.

Israëlische en Palestijnse leiders besloten gisteren hun conflict over de bouw van woningen in Israëlische nederzettingen naar de achtergrond te schuiven en volgende week onderhandelingen te beginnen over hoofdzaken, zo maakte Qureia na een twee uur durende ontmoeting bekend.

Het gaat dan om kwesties als de grenzen van een Palestijnse staat, de Palestijnse vluchtelingen en de toekomst van Oost-Jeruzalem.

De Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad opeisen, hadden aanvankelijk geëist dat Israël een nieuw bouwproject in dit Arabische stadsdeel annuleerde voor zij verder wilden praten. Israël wees die eis af. Een regeringswoordvoerder zei vandaag dat premier Olmert de bouw van woningen in Oost-Jeruzalem noch op de Westelijke Jordaanoever zal staken. (Reuters, AP)