Internet Weblog van de dag

Benazir Bhutto Former Pakistani Prime Minister Benazir Bhutto speaks to the media outside her home in London, Wednesday Oct. 3, 2008. Bhutto said that Pakistan's President Gen. Pervez Musharraf has stalled power-sharing talks by refusing to create a "level playing field" for free and fair parliamentary elections. Bhutto's claim came amid frantic last-minute maneuvering before Saturday's presidential election by national and provincial legislators that Musharraf is expected to win, assuming his lawyers can fend off two more legal challenges to his candidacy.(AP Photo/Nathan Strange) Associated Press

Foto’s aanslag Bhutto. Weblog Wereld biedt links naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek en grensoverschrijdende problemen, verzameld door redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel, chef opinie Marc Leijendekker en buitenlandredacteur Merijn de Waal.

Juurd Eijsvoogel schrijft vandaag over de aanslag op Benazir Bhutto. „Fotograaf John Moore was gisteren bij de grote verkiezingsbijeenkomst van Bhutto, en op de website van The New York Times (gratis registratie verplicht) doet hij mondeling en met zijn foto’s verslag – van haar uitzonderlijk emotionele speech, haar vertrek in de auto omringd door aanhangers, de grote knal, de chaos daarna. Een dramatische, en tegelijk ook mooie fotoserie.”

Gisteren wees Eijsvoogel op een artikel in het tijdschrift The America Interest over de politieke en culturele paradoxen van Latijns-Amerika. „Of de conservatieve Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa prinses Máxima kent weet ik niet, maar zijn ideeën sluiten aan bij die van haar. Hij schrijft: ‘Identiteit is iets van individuen en niet van collectieven, als zij zich tenminste verheffen boven tribale omstandigheden’. (...) In Latijns- Amerika heeft iedere poging om een unieke identiteit vast te stellen, geleid tot uitsluiting van ‘miljoenen Latijns-Amerikanen’.”

Lees verder in Weblog Wereld op nrc.nl/wereld